Hederspris til den norske kybernetikkens far

Professor emeritus Jens Balchen er tildelt Rosing-akademiets hederspris for sin 44 årige innsats som "sann pioner innen fagområdet teknisk kybernetikk."

Professor emeritus Jens Balchen er tildelt Rosing-akademiets hederspris for sin 44 årige innsats som "sann pioner innen fagområdet teknisk kybernetikk."

I juryens begrunnelse heter det at Jens Glad Balchen "i hele sin karriere har vært en sann pionér innen fagområdet teknisk kybernetikk. Svært tidlig så han mulighetene som lå i det nye faget. På hans initiativ ble det i begynnelsen av 50-årene etablert et eget Institutt for teknisk kybernetikk ved Norges Tekniske Høgskole (NTH). Instituttet var et av de første i sitt slag i verden. Mange topp fagfolk og ledende IT-bedrifter har sin bakgrunn i dette fagmiljøet."

Balchen er født i 1926, ble ferdig sivilingeniør ved NTH i 1949, og dro til USA der han fikk graden Master of Engineering ved Yale University i 1951. Så ble han i tur og orden universitetsstipendiat og dosent, og så professor i 1962. Han avsluttet sin undervisningskarriere i 1997.

Balchen har hatt flere opphold som gjesteprofessor ved University of California, og har engasjert seg sterkt i internasjonale foreninger, særlig IFAC (International Federation of Automatic Control). Han har veiledet et sekstitalls doktorgradsstudenter.

Det er tredje gang Rosing-akademiet deler ut en hederspris. De to første gikk til Datatilsynets første direktør Helge Seip (1998), og til oppfinnerne av objektorienterte systemer Kristen Nygård og Ole Johan Dahl (1999).

Som tidligere meldt gikk kreativitetsprisen til CompuTouch AS.

I de øvrige kategoriene gikk det slik:
Brukervennlighet: SuperOffice ASA for kundehåndtereren CRM 5.
Kompetanse: Godøy skule for hvordan de har klart å heve IT-kunnskapene til elever og ansatte
Studentprisen: til fire studenter ved Høgskolen i Buskerud for prosjektet "Vita Ischemia Professional"

Les mer om bakgrunnen for utdelingen og de øvrige nominasjonene i artikkelen Outsidere vil prege årets Kreativitetspris.

Til toppen