BEDRIFTSTEKNOLOGI

Heftig debatt om ny OpenOffice-design

Mange tar avstand fra forslag om Office 2007-lignende verktøylinjer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. aug. 2009 - 10:31

Sun og OpenOffice.org-prosjektet har startet arbeidet med en design av OpenOpen.org-applikasjonene. I et innlegg på Gullfoss-bloggen til Sun ble det i forrige uke lagt fram et designforslag for presentasjonsapplikasjonen Impress.

Designforslag, som er avbildet nedenfor, viser at designerne tydelig har latt seg inspirere av Microsofts Office 2007, som introduserte det selskapet kaller «ribbons», noe som er en kombinasjon av tradisjonelle verktøyfelter og faner. Verktøyfeltene skal gi tilgang til de mest brukte funksjonene som er relevante i forhold til det brukeren gjør der og da.

Brukergrensesnittet i Office 2007 har fått en blandet mottakelse. Mange synes det er mye enklere å jobbe med, mens andre ikke lenger greier å finne fram. Motstanden har i alle fall vært så stor at det har det finnes flere produkter å få kjøpt som gjenoppretter de tradisjonelle menyene.

Men Microsoft mener at ribbons er veien å gå og introduserer dette også i flere av verktøyene som følger med Windows 7.

Når det gjelder forslaget om å ta i bruk ribbons i OpenOffice.org, virker det som om dette ikke har blitt så godt mottatt av brukerne. I kommentarene til blogginnlegget, som etter hvert har blitt veldig mange, så er det langt mellom de positive innleggene.

En argument som går igjen er at det ikke er noen fornuft i å redusere den vertikale plassen som er tilgjengelig for brukeren. I de siste årene har så godt som alle skjermer vært av bredformat-typen, noe som betyr at mens bredden har blitt større, så har høyden i beste fall stått på stedet hvil.

Forslag til design for OpenOffice.org Impress.
Forslag til design for OpenOffice.org Impress.

Eksempler på en motsatt trend er jo Microsofts egen Internet Explorer 7 og 8, og ikke minst Google Chrome, som forsøker å redusere størrelsen på toppen applikasjonen mest mulig, slik at selve innholdet kommer mer i fokus.

Et argument for å etterape Office 2007 er å gjøre det enkelt for brukere å gå over fra Microsofts programvare til OpenOffice.org. Det beste hadde kanskje vært å tilby både ribbons og klassiske menyer, slik at brukerne selv kan velge hva de vil bruke.

Frank Loehmann, som har skrevet blogginnlegget, understreker i en senere kommentar at det er snakk om en prototyp for å se hva som er mulig, ikke en endelig design.

Det skal også legges til at prototypen av Impress, som kan testes i en frittstående Java-variant her, inkluderer flere designforslag, men bruken er ribbons er en del av de fleste av dem.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.