Heftig oppgradering av Xeon-prosessoren

Intel oppgraderer Xeon-prosessoren til P4-arkitektur. Det øker ytelsen med opptil 90 prosent i forhold til dagens Pentium III Xeon-prosessorer.

Intel oppgraderer Xeon-prosessoren til P4-arkitektur. Det øker ytelsen med opptil 90 prosent i forhold til dagens Pentium III Xeon-prosessorer.

Xeon er betegnelsen Intel Corporation bruker på sine mer avanserte Pentium-prosessorer. I forhold til modellene beregnet på vanlige stasjonære PC-er, er de blant annet utstyrt med ekstra cache og støtte for flerprosessering.

Den første Pentium 4-baserte Xeon-brikken, med kodenavn Foster, framstilles i en 180 nanometers teknologi. Klokkefrekvensene varierer fra 1,4 GHz til 1,7 GHz. De første utgavene er beregnet på arbeidsstasjoner med en til to prosessorer. I motsetning til forgjengerne som offisielt heter Pentium III Xeon, er den formelle betegnelsen på de nye brikken bare Xeon.

Det ventes at flere leverandører om kort tid vil kunngjøre arbeidsstasjoner basert på den nye brikken.

Seinere i år vil Xeon-prosessorene framstilles i en 130 nanometers prosess. Denne framtidige nyheten bærer kodenavnet Prestonia, og ventes å debutere i 2,2 GHz tidlig i 2002. Før det, hevder kilder som har lekket til amerikansk presse, vil Pentium III Xeon fra en 130 nanometers prosess være tilgjengelige i 1,2 GHz.

Kort med flere Xeon-brikker, beregnet på montering i servere, vil være tilgjengelig seinere i år.

Ytelsesøkningen fra Pentium III Xeon til de nye Xeon vil være mellom 30 og 90 prosent, heter det.

Ifølge Wall Street Journal, forbereder Intel en storstilt markedskampanje for å identifisere seg med et nytt begrep, "makroprosessering". Poenget er å assosiere Intel-prosessorer med kraftige servere framfor rimelige PC-er. Målet er å øke salget av serverprosessorer for å kompenserer for nedgangen i omsetningen av PC-prosessorer.

Til toppen