JUSS OG SAMFUNN

Hegnar "låner" stadig stoff fra konkurrenter

Hegnar.Online har sluttet å presentere konkurrentenes saker innenfor sine egne rammer, men peker fremdeles til konkurrenters saker uten avtale. - Vi synes Hegnar bør holde seg for god til å rappe andres saker, sier redaktør Roar Nerdal i Computerworld.

Hilde Nyman
9. juli 1998 - 15:18

- Vi synes Hegnar bør holde seg for god til å rappe andres saker. De bør jo greie å lage sine egne nyheter. Dette er veldig på kanten av hva man bør gjøre på nettet, mener Roar Nerdal, redaktør i Computerworld Norge.

Computerworld er en av forlagshuset International Data Group's (IDG) suksesser med utgivelser i mange land. Totalt utgir IDG mer enn 250 publikasjoner i 77 land, og Computerworld har nylig relansert sin norske tjeneste der de også benytter redaksjonelt stoff fra det internasjonale nettverket.

digi.no har tidligere skrevet om Hegnar.Online, som ble relansert i slutten av mai i år (se relatert sak i høyre marg). I en underseksjon kalt "IT-kanalen", ble titler og ingresser fra de amerikanske nettpublikasjonene TechWeb, News.com og Infoworld presentert.

Klikket man på en peker til en sak, ble sakene fra de tre nettstedene presentert med Hegnar.Online's egne rammer rundt sakene, slik at det umiddelbart ikke var åpenbart hvilken publikasjon stoffet stammet fra.

Hegnar-gruppen har allerede i lengre tid hatt en lisensavtale med IT-forlaget Ziff-Davis om å gi ut PC Magazine i Norge.

Ziff-Davis er den største konkurrenten til IDG og Infoworld blir gitt ut av IDG. News.com blir utgitt av online-forlaget CNet, mens IT-forlaget CMP Media står bak TechWeb.

Hegnar.Online publiserte da altså stoff fra konkurrenter i sin egen kontekst uten noen som helst form for avtaler.

Nå har Hegnar.Online fjernet sine egne rammer rundt sakene fra de tre nettstedene - leserne som klikker på pekeren, kommer rett inn i de ulike nettpublikasjonene. Men fremdeles legges titler systematisk ut hele tiden.

I den tidligere omtalte artikkel i digi.no uttalte redaktør i Hegnar.Online Stein Ove Haugen, følgende;

- Vi har funnet ut at det skal gjøres en endring i dette ved at sakene skal åpnes i et nytt vindu. Hegnar.Online blir liggende i bakgrunnen. Det er mer riktig å vise hele nettstedet, selv om dette selvfølgelig er en gråsone, sa Haugen til digi.no den gangen.

- Vi ga beskjed til redaktør Haugen i Hegnar.Online om at vi ville ha dette fjernet. Det ble borte en tid, men jeg ser at nå er de på plass igjen, sier Nerdal.

I USA understreker ansvarlig redaktør i CNet (News.com), Christopher Barr at det i første rekke er bruken av CNets' stoff innenfor Hegnar.Onlines rammer de reagerer på.

- Vi er imot den tidligere bruk av CNet-materiale når dette framsto innen en Hegnar.Online-ramme. Men vi har ikke noe imot bruk av våre titler hos Hegnar.Online så lenge brukeren kan lese artikkelen på CNet, sier Barr til digi.no.

- Vil CNet vurdere å søke juridisk hjelp i denne saken?

- Hadde ikke Hegnar Online rettet opp bruken av rammer på CNet-artikler, ville vi fulgt saken videre for å beskytte vår opphavsrett, sier Barr. Det er ikke første gangen nettstedet til det internasjonale forlaget opplever at nettsteder "låner" stoff.

- Med jevne mellomrom opplever vi at nettsteder misbruker vårt innhold eller utseende og 'følelsen' av CNet. Alle disse stedene har fjernet krenkelsene etter et brev eller e-post fra oss, sier Barr.

På CNets hjemmesider er opphavsrettighetene nedfelt, og det står det klart at bruk av material fra CNet ikke er lov uten at tillatelse eller avtale foreligger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.