UTVIKLING

Hektisk arbeid for å fullføre HTML5

Arbeidsgruppen har gitt seg selv en stram tidsfrist.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. okt. 2010 - 14:02

Utgangen av mai 2011 er nå tidsfristen HTML5-arbeidsgruppen i W3C har satt for å lage en funksjonsferdig utgave av HTML5-spesifikasjonen. Denne versjonen av spesifikasjonen kalles Last Call Working Draft og skal ta hensyn til alle forslag og feilrapporter som har blitt meldt inn innen den 1. oktober i år.

Last Call-stadiet varer i tre uker. Innen da må den tekniske direktøren i W3C enten sende spesifikasjonsutkastet tilbake til arbeidsgruppen eller fremme det som en kandidatanbefaling eller foreslått anbefaling. En oversikt over de ulike stadiene i standardiseringprosessen i W3C finnes her.

Tidsfristen er likevel senere tidligere mål om å nå en kandidatanbefaling allerede mot slutten av 2010.

I et blogginnlegg skriver Philippe Le Hégaret, som er ansvarlig for interaksjonsområdet blant W3Cs webteknologier, at det er ønskelig å få opp farten på standardiseringen og implementeringen av av HTML så rakst som mulig. Dessuten, fordi HTML5 allerede er i ferd med å bli tatt i bruk, er det et behov for å oppdatere spesifikasjonsutkastet til å støtte arbeidet til de som allerede bruker teknologiene offentlig.

Skrivingen av spesifikasjonsutkastet har skjedd samtidig som at arbeidsgruppen månedlig har mottatt forslag om å utvide programmeringsgrensesnittene for å støtte ny funksjonalitet. Le Hégare nevner blant annet at videofellesskapet har bedt om utvidet funksjonalitet knyttet til støtte for metadata, kapitler og tilbakemeldinger om kvalitet, mens tv-industrien har begynt se for seg programmeringsgrensesnitt for å kontrollere tv-kanaler eller fjernkontrollen til tv-en.

I uken som gikk skal flere selskaper ha møtt hverandre for å diskutere mulighetene for å støtte telekonferanser med lyd og video i HTML. Le Hégaret i den sammenheng blant annet støtte for teknologier som ICE (Interactive Connectivity Establishment), STUN (Session Traversal Utilities for NAT) og programmeringsgrensesnitt for varsling om nye, innkommende samtaler.

Dessuten ønsker industrien for elektroniske bøker seg bedre tekststøte, særlig vertikal tekst, i CSS.

I tillegg jobber W3Cs nylig opprettede Web Performance Working Group med problemstillinger knyttet til måling av forsinkelser knyttet til brukernavigasjon.

– Arbeidet og farten til arbeidsgruppen er bokstavelig talt en kappløp mot klokken, med en plan om å fullføre API-ene innen de neste fire til seks måneder, skriver Le Hégaret.

Det er høyst uklart når hele HTML5-spesifikasjonen vil bli en W3C-anbefaling. I verste fall vil det fortsatt ta mange år. Deler av spesifikasjonen er derimot såpass stabile at de allerede nå blir implementert i nettlesere og tas i bruk av nettsteder.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.