Hektisk diplomati hos Microsoft

Det ene toppmøtet avløser det andre i Microsofts hovedkvarter. Først er det regjeringsrepresentanter fra 61 land, deretter 400 storbedriftsledere.

Mandag og tirsdag denne uken arrangerer Microsoft sin sjette årlige "Government Leaders Summit" ved hovedkvarteret sitt i Redmond i den amerikanske delstaten Washington. 61 land skal være representert av til sammen 400 deltakere. Onsdag og torsdag er Bill Gates og Steve Ballmer vertskap for en annen årlig begivenhet, den sjuende "CEO Summit". Dit ventes 100 toppsjefer fra selskaper på Fortune 1000-listen.

Regjeringsmøtet vil dreie seg om teknologiens rolle i den økonomiske utviklingen, offentlige tjenester over Internett og Microsofts visjoner, sier en Microsoft-talsperson til lokalavisa Seattle Post-Intelligence. Ifølge Associated Press ventes Linux å være et hett om en uoffisielt tema, i lys av avsløringene av Microsofts anti-Linux-fond (se Microsoft finansierte rabatter med anti-Linux-fond) og den siste utviklingen i SCO-Linux-saken (se Microsoft blander seg inn i striden mellom SCO og Linux). Rabattene det er snakk om ble etablert i juli i fjor, med tanke på å få offentlige myndigheter og institusjoner til å velge Windows, under et program kalt "Education and Government Incentive Program".

Toppsjefmøtet innledes med en presentasjon av Bill Gates. Ifølge Seattle Times vil Gates angripe en rådende trend blant kommentatorer om at IT-investeringer er langt mindre lønnsomme enn bransjen vil ha folk til å tro. Gates vil bruke seg selv og Microsoft som eksempler på hvordan ledere og store bedrifter kan effektivisere hverdagen og inntjeningen ved blant annet XML-baserte webtjenester. Blant tilhørerne blir IT-ledere som Michael Dell, Carly Fiorina (Hewlett-Packard), Hasso Plattner (SAP) og Ross Perot jr. Pressen får svært begrenset tilgang til arrangementet.

Toppsjefene får hver sin NEC Tablet PC til odel og eie. På samme arrangement i fjor fikk de låne hver sin Acer-prototyp på Tablet PC.

Utenriksdepartementet opplyser at Norge, så vidt de vet, ikke er representert på Microsofts regjeringskonferanse. Microsoft Norge opplyser at Microsoft skal arrangere en europeisk regjeringskonferanse i Roma til høsten.