Hel PC på én brikke

Prisen for en fullverdig PC kan komme ned til rundt 4000 kroner med en ny brikke som Cyrix tar sikte på å lansere til neste sommer.

Prisen for en fullverdig PC kan komme ned til rundt 4000 kroner med en ny brikke som Cyrix tar sikte på å lansere til neste sommer.

Dagens PC-er teller rundt et dusin atskilte brikker. Prosjektet som brikkeprodusenten Cyrix har kunngjort, tar sikte på å bygge all denne funksjonaliteten i én brikke. Cyrix er en av få utfordrere til Intel. Selskapet ble overtatt av National Semiconductor i november i fjor. Den nye brikken avslører noe av det nye moderselskapets hensikt med oppkjøpet.

National Semiconductor tar sikte på å tilvirke brikken på et nytt anlegg i delstaten Maine i det nordøstlige USA. De første eksemplarene av den nye brikken tilvirkes med utgangspunkt i 0,25 mikron-teknologi. Planen skal være å gå ned til 0,18 mikron. Kapasiteten skal være 30.000 "wafers" i måneden. Ifølge Electronic Buyers News svarer dette til flere titalls millioner brikker i året. Skulle markedet ønske mer, har National Semiconductor avlastningsavtaler med både IBM Microelectronics og Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Brikken er konstruert i National Semiconductor senter i Herzlia i Israel.

Ifølge en erklæring fra selskapets toppsjef Brian Halla, skal brikken danne et kvadrat med under 12 millimeters sidelengde.

Å få til en hel PC på én brikke gir lavere energiforbruk. Det vil også være mulig å skru opp klokkefrekvensen for å få større ytelse. National antyder klokkefrekvenser fra 300 MHz og oppover. De ferdige PC-ene vil kunne gjøres mindre, og noen modeller vil være spesielt stillegående fordi de ikke vil kreve avkjølende vifter. Brikken skal nyttes i både bærbare og bordfaste maskiner beregnet på forbrukermarkedet. I selskapets erklæring loves ellers innebygget kommunikasjon og høyt oppløst grafikk. En talsmann for selskapet antyder at en bærbar maskin med den nye brikken vil få tredoblet batterilevetid, fra tre til ni timer.

Tilvirkeren ser også en rekke andre anvendelser, der en PC på én brikke kan komme til nytte: bil, kjøkkenredskap, internett-tv osv.

- PC-en kommer til å usynliggjøres på samme måte som elektromotoren, heter det i erklæringen fra Halla.

- Den bruker vi dagen lang, men vi tenker bare på selve apparatet, ikke på motoren. Ingen bryr seg om omdreiningshastigheten til kaffekverna, og ingen vil heller bryr seg om klokkefrekvensen til PC-komponenten inne i DVD-spilleren.

Nando.net konstaterer at Intel er sent ute i forhold til markedet på lavpris-PC-er, der terskelen i USA er 1000 dollar. Avisa siterer Intels talsmann Howard High som forklarer at selskapet ikke vil integrere alle PC-funksjoner på én brikke, av frykt for å bli hengende etter den teknologiske utviklingen.

- På områder som utvikler seg raskt, vil ikke integrering svare til kravene fra markedet, sier High.

Nestleder Steve Tobak i National Semiconductor forsikrer imidlertid at nye metoder som Cyrix har utviklet, betyr at brikken vil kunne oppgraderes fort nok til å holde tritt med den nyeste teknologien.

Fullverdige bærbare PC-er vil ifølge Tobak kunne utsalgsprises til under 1000 dollar. Tobak har også uttalt seg til News.com, som trekker den slutningen at stasjonære PC-er med den nye brikken vil kunne prises til under 500 dollar.

Til toppen