Hele Danmark gjenskapt virtuelt

Geodatastyrelsen frigir 3D-data til Minecraft-brukere.

Hele Danmark gjenskapt virtuelt
Slik ser Nyhavn i København ut i Minecraft. Bilde: Geodatastyrelsen

Stor etterspørsel etter fri geodata har fått den danske Geodatastyrelsen (GST) til å tilby geodata som beskriver hele Danmark i 3D til brukere av dataspillet Minecraft.

– Det er stor etterspørsel etter de frie geodataene, fordi de kan brukes til å utvikle nye, innovative løsninger i både den offentlige og den private sektor. Kun fantasien setter grensen. Med de frie geodata lagt inn i spillet Minecraft ønsker vi å inspirere ende mer til denne utviklingen, sier Signe Egmose, prosjektleder ved GST, i en pressemelding.

Det skal være første gang at geodata i 1:1-målestokk for et helt land har blitt lagt ut på nettet.

– Vi har valgt å lege hele Danmark ut på nettet i dataspillet Minecraft, slik at unge for eksempel kan plante sin egen skog, anlegge en innsjø, bygge en rideskole, et biogassanlegg eller en vindmølle. Vi bygger på den måte en bro mellom den digitale verden og naturen, sier den danske miljøministeren, Kirsten Brosbøl.

Det foreslås at skoleelever blant annet kan trene på romlig forståelse i matematikk, samt oppføre kunstverk, bygninger og annet i kunst og håndverkstimene.

– Vi har på forhånd gode erfaringer med bruk av Minecraft i undervisninger i for eksempel matematikk. Men med virkelighetens Danmark lagt inn i en Minecraft-verden får vi enda flere muligheter til å skape læring. Og elevene synes også at det er morsommere, nå det er deres eget hus, gate, og så videre de arbeider ut fra, sier Katrin Kristensen, folkeskolelærer ved Ørestad Skole.

Dataene tilbys både i en Minecraft-verden og som nedlastbare filer. Minecraft-verdenen er egentlig bare et demonstrasjonsprosjekt, som vil bli lagt ned i slutten av oktober. Men det vil fortsatt være mulig å laste ned filene til egen server etter dette.

Geodataene er i utgangspunktet tilgjengelige i filer som hver dekker et område på 10240 x 10240 meter.

Les mer om: