Hele Europa er et lavkostland for Norge

Capgemini bruker ikke bare indisk arbeidskraft. Norge er nå så dyrt at land som Frankrike blir billig.

Capgemini bruker ikke bare indisk arbeidskraft. Norge er nå så dyrt at land som Frankrike blir billig.

Det var lenge stille, men i fjor kom begynte de første norske bedriftene og konsulentselskapene for alvor å benytte seg av arbeidskraft i lavkost-land.

Konsulentselskapene og kundene har foreløpig delt seg i to leier. Det har vært mest fokus på India, men en rekke nordiske aktører, blant annet Accenture har satset hardt i de baltiske landene.

Men nå forteller sjef for teknologi-konsulentene i Capgemini Norge at de ser på hele kontinentet som lavkost-alternativer.

- Du trenger ikke å dra til India. Norge er et dyrt land og arbeidsløsheten er nå veldig lav. Det siste året har lønningene for nyansatte gjort et betydelig hopp og en rekke land i Europa tilbyr en vesentlig kostnadsfordel, forteller Kjell Andre Engen til digi.no.

    Les også:

Han forteller at Capgemini Norge derfor vurderer bruk av selskapets konsulent-avdelinger ikke bare i India, men også i land som Polen, Frankrike og Spania. Selskapet har også en avdeling i Kina, et land som hittil bare er kjent for billig produkt-produksjon.

- Du kan dele offshoring/outsourcing i tre - man kan sette ut drift, volumprogrammering og konsulentvirksomhet. Men i snitt ser vi at Frankrike har et kostnadsnivå på tre femtedeler av Norge, mens Polen ligger på rundt to tredjedeler av Norge, forteller Engen.

India er enda billigere, men ligger langt unna. I mange tilfeller er det derfor enklere å ha konsulenter som sitter i samme tidssone og en kort flytur unna.

Det er likevel ikke pris som er den viktigste årsaken til at Capgemini Norge velger å sette ut store deler av et oppdrag til sine kontinentale kontorer.

- Mye handler om kapasitet. Det er mangel på IT-folk i Norge og når man skal gjøre store prosjekter, kan vi gjennom kontorer i Frankrike kunne sette et stort antall konsulenter og få ferdigstilt et omfattende prosjekt på kort tid, påpeker Engen.

I Frankrike får også Capgemini også tilgang til kompetanse og erfaring som ikke finnes i Norge.

- Gjennom våre kontorer i land som Frankrike, Spania eller Polen kan vi stille med erfaring på andre typer prosjekter og teknologier som vi ikke har i Norge. Det er også en driver for outsourcing, påpeker Engen.

(Bilde fra Google Earth)

Til toppen