Hele Paris skal dekkes med WLAN-nett

En rekke selskaper samarbeider om å gjøre Paris til én sammenhengende IP-sone, for å gi alle trådløs høyhastighets tilgang til Internett.

En rekke selskaper samarbeider om å gjøre Paris til én sammenhengende IP-sone, for å gi alle trådløs høyhastighets tilgang til Internett.

Konsulentselskapet Cap Gemini Ernst Young (CGEY), nettutstyrsleverandøren Cisco og Paris' t-baneselskap RATP har opprettet et samarbeid kalt Wixos. Formålet er å dekke hele Paris med tilstrekkelig mange Wi-Fi-antenner til å gjøre hele byen til en sammenhengende IP-sone der fastboende, arbeidende og besøkende kan få trådløs høyhastighetstilgang til Internett.

Foreløpig er prosjektet bare i en tidlig pilotfase som ble innledet 1. april, og som skal vare til 30. juni. I dette tidsrommet vil IP-sonen være begrenset til en bestemt bussrute (38) som går fra Porte d'Orléans til Gare du Nord. Wi-Fi-antennene er plassert ved t-banestasjonene langs denne bussruten, og knyttes sammen med optiske kabler som for lengst er nedfelt i t-banetunnelene i Frankrikes hovedstad. Det innebærer at man får Internett-tilgang på gatenivå og ovenfor ved t-banestasjonene Porte d'Orléans, Denfert-Rochereau, Alésia, Luxembourg, Port-Royal, Hôtel de Ville, Châtelet, Réaumur-Sébastopol, Strasbourg Saint Denis, Gare de l'Est og Gare du Nord.

Fram til 30. juni er tjenesten gratis for alle som registrerer seg på nettstedet til Waxos. Ifølge avisa International Herald Tribune er det hittil ikke drevet noen form for markedsføring av prosjektet, og bare 600 brukere har registrert seg. Hensikten med pilotprosjektet er å skaffe seg erfaring med hvordan brukerne utnytter tilbudet.

I løpet av høsten vil utbyggerne bestemme seg for takten i den videre utbyggingen. Målet er å legge ut Wi-Fi-antenner ved samtlige 372 t-banestasjoner, og utnytte de optiske kablene i t-banetunnelene. Det innebærer at uansett hvor man befinner seg i Paris – på kafeer, i parker, på hoteller eller i kontorer – vil det være anledning til å kople seg til Internett over en trådløs forbindelse. Wixos-partnerne regner med at kostnadene vil ende på mellom tre og ti millioner euro.

Fra 30. juni til tilgangen ikke lenger være gratis, men gå gjennom operatørselskaper som skal konkurrere seg i mellom om å levere ulike tjenester, ikke bare grunnleggende tilgang, men også for eksempel virtuelle private nettverk for bedrifter. Åtte operatører har hittil meldt seg, blant dem Bouygues Telecom og Tele2.

Til toppen