Hele regjeringen kan ha blitt overvåket

Dette kan bli tidenes norske dataskandale.

Hele regjeringen kan ha blitt overvåket

Dette kan bli tidenes norske dataskandale.

– Hvis dette virkelig er sant, så står vi overfor et forsvar som lever i en ekstrem subkultur, helt på siden av demokratiet. Det vil i så fall være svært alvorlig og et dramatisk tilbakeslag for Forsvaret.

Slik oppsummerer Venstres leder Lars Sponheim skandalen som nå rulles opp i Forsvarets sikkerhetstjeneste.

I går sprakk saken om at Forsvarets sikkerhetstjeneste kan ha drevet ulovlig overvåkning av regjeringen og flere tusen ansatte i departementene. Dermed er det mistanke om at både statsminister Jens Stoltenberg og alle hans statsråder helt uten for egen kontroll kan ha blitt systematisk kartlagt av den sikkerhetstjenesten de selv skal styre.

Bakgrunnen for den ekstremt alvorlige mistanken skal være at en sentralt plassert person ved Statsministerens kontor reagerte på at Forsvarets Sikkerhetstjeneste overvåket datatrafikken.

Vedkommende slo alarm, og nå er Kripos i full gang med etterforskningen.

– Det er viktig at forsvarsministeren har bedt politiet om å undersøke hvorvidt det har forgått noe ulovlig, sier Stoltenberg til NTB.

Reaksjonene fra det øvrige politiske miljøet har ikke latt vente på seg. Skarpest er Sponheim, men også politikere i regjeringspartiene reagerer kraftig.

– Dersom dette er riktig, står vi overfor en kjempeskandale, sier forsvarspolitisk talsmann for SV, Bjørn Jacobsen til VG.

Han får full støtte av kollega Signe Øye fra AP:

- Dette er meget alvorlig. Her må vi snu alle steiner for å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd, og det må skje utrolig raskt, sier hun til NRK

I desember 2000 bekreftet Justisdepartementet overfor digi.no at det eksisterer et samarbeid mellom Forsvarets Etterretningstjeneste, Forsvarets Sikkerhetstjeneste og POT. Det kalles «Varslingssystem for Digital Infrastruktur» (VDI) og skulle bare var ett år.

Departementet har overfor digi.no etter at prøveperioden utløp verken kunne bekrefte eller avkrefte at dette sikkerhetsorganet fortsatt opererer.

Til toppen