JUSS OG SAMFUNN

– Heller Sveits enn EU for IT-tjenester

Fordel ikke å være bundet av «Safe Harbour»-avtalen med USA.

Backbone Solutions framhever den høye sikkerheten i datasentralene til Equinix i Zürich.
Backbone Solutions framhever den høye sikkerheten i datasentralene til Equinix i Zürich. Bilde: Equinix
20. mars 2014 - 13:04

Et sveitsisk IT-selskap, Backbone Solutions AG, har lansert en ny, global tjeneste rettet mot bedrifter i alle størrelser.

Tjenesten heter SecureRack, og er av typen IaaS, infrastruktur som tjeneste. Den beskrives som et virtuelt datasenter i Sveits. Prisen starter på 24,50 euro per måned. Tjenesten kjøres fra datasentralen til Equinix i Zürich. Det tilbys løsninger som gjør det mulig for kundene å definere sine egne samlinger av CPU, minne og disk. Det er opp til kunden å definere, drifte, opprette og avslutte de virtuelle serverne de ønsker. Det betales per ressurs, ikke per server. Tilgang til ressursene går over VPN. Det tilbys verktøy for å gjennomføre typiske oppgaver. Å implementere en ny virtuell server krever fem minutter, sier driftssjef Marcel Gmür.

Markedsføringen vektlegger fleksibilitet og sikkerhet. Det vises til teknologiske faktorer som flerfoldige brannmurer og ultramoderne kryptering.

Det vises også til juridiske faktorer. Sveits har strenge lover om vern av personopplysninger og en «tradisjon for konfidensialitet og nøytralitet».

– Sveits er ikke medlem av EU og er følgelig ikke underlagt avtaler om datautveksling med andre land, understrekes det.

EU-ledere er klar over at datautvekslingsavtalene med USA svekker deler av personvernreformen som EU-parlamentet sluttet seg til 12. mars.

    Les også:

Samme dag som denne EU-parlamentet vedtok personvernforordningen, vedtok forsamlingen også en rapport om Edward Snowdens avsløringer av masseovervåkning fra amerikanske og visse EU-lands etterretningstjenester.

Rapporten fordømmer masseovervåkningen og ber EU oppheve og endre noen av unionens avtaler med USA.

Blant disse er Swift-avtalen (også kjent som TFTP) om utveksling av bankdata, og «Safe Harbour»-avtalen om vern av personopplysninger. Sistnevnte gjør det mulig for amerikanske selskaper å overføre data om EU-borgere til USA og lagre dem der. Avtalen har vært gjenstand for kritikk både før og etter Snowden-avsløringene, se for eksempel artikkelen – EUs dataregler holder ikke mål fra juli 2011, og Datatilsynets brev til justisministeren om overvåkningsprogrammet Prism fra august 2013.

Rapporten ber også EU-kommisjonen utelukke personopplysningsvern fra samtaler om frihandel, og til å fullføre forhandlinger med USA om oppreisning for EU-borgere hvis personvern er krenket.

Andre forslag i rapporten går ut på å utstede en erklæring om digitale menneskerettigheter, sikre utvidet internasjonalt vern for journalister og varslere, styrke nettskyen i Europa og etablere nye standarder innen IT-sikkerhet og kryptering.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.