UTVIKLING

Helomvending for Google

Snur etter kritikk fra utviklere.

Det vil fortsatt være mulig for alle å få tilgang til data i Google Kalender via et programmeringsgrensesnitt basert på den åpne standarden CalDAV.
Det vil fortsatt være mulig for alle å få tilgang til data i Google Kalender via et programmeringsgrensesnitt basert på den åpne standarden CalDAV. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. juni 2013 - 08:52

Google kunngjorde i mars at selskapet i forbindelse med en «vårrengjøring» vil slutte å tilby fri tilgang til selskapets kalendertjeneste ved hjelp av den åpne standarden CalDAV. Unntaket var utviklere som er hvitelistet, trolig blant annet fra Microsoft.

Andre utviklere ble bedt om å ta i bruk Google Calendar API i stedet. Dette tilbyr muligens mer eller bedre tilpasset funksjonalitet enn CalDAV, men er en proprietær løsning i stedet for en åpen standard. Bakgrunnen for endringen skal ha vært at det bare var noen få, men store utviklere som hadde behov for CalDAV.

Denne kunngjøringen ble ikke særlig godt mottatt, siden CalDAV faktisk er en mye brukt standard som støttes ikke bare av Apple iCal og Mozillas Lightning, men også en rekke andre kalenderverktøy.

Helomvendingen

Men i går kom det en ny kunngjøring fra Google om CalDAV.

– Siden kunngjøringen i mars har vi mottatt mange forespørsler om tilgang til CalDAV, noe som har gitt oss bedre forståelse av utviklernes brukstilfeller. Det har fått oss til å revurdere den beslutningen, skriver Piotr Stanczyk, en teknisk leder i Google.

Han skriver videre at som en respons til disse forespørslene, kommer selskapet til å beholde CalDAV API offentlig tilgjengelig, men flyttet til en ny adresse.

CardDAV

Og siden Google på nytt har kommet inn på åpenhetens sti, åpner selskapet også for offentlig tilgang til CardDAV. Dette er en åpen standard for å aksessere kontaktinformasjon på tvers av weben.

Begge de to API-ene har nå blitt lagt til i Google APIs Console. De har dessuten fått støtte for OAuth 2.0-autentisering.

XMPP

Googles har nok likevel mistet en stjerne i boken hos enkelte etter at selskapet brått la ned Google Talk og erstattet det med Hangout. Det betyr nemlig redusert støtten for den åpne standarden XMPP (Extensible Messaging and Presence Protocol). En omfattende gjennomgang av hva som har blitt gjort og hvorfor, er gjengitt her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.