JUSS OG SAMFUNN

Helse-IT til Bergen

Regjeringen varsler nytt nasjonalt foretak.

Helsestatsråd Bent Høie (H) vil i dag presentere planene om et nytt nasjonalt IT-senter i Bergen.
Helsestatsråd Bent Høie (H) vil i dag presentere planene om et nytt nasjonalt IT-senter i Bergen. Bilde: Bjørn Stuedal
7. jan. 2014 - 10:13

Regjeringen etablerer et eget selskap for helsebygg med hovedkontor i Trondheim. Samtidig blir Bergen IT-senter for alle norske sykehus.

Etableringen av et eget selskap for bygging og drift av helsebygg ble varslet i regjeringens politiske plattform 7. oktober.

Det nye nasjonale foretaket skal ifølge helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) være byggherre for nye sykehusbygg i hele landet og ha ansvaret for analyser, planlegging, rådgivning og formidling av kompetanse, skriver Dagens Næringsliv.

Presenteres tirsdag

Foretaket skal ha en desentralisert organisasjonsmodell som skal ledes av Helse Midt-Norge i Trondheim. Byen ble valgt som base på grunn av det sterke fagmiljøet på feltet og mulighetene for rekruttering av personer med høy kompetanse.

– Hovedformålet er at vi sikrer oss nasjonal kompetanse for byggeprosjekter i spesialisthelsetjenesten. Vi kan ikke fortsette å bygge opp en ny organisasjon for hvert sykehusprosjekt, som skal gjøre om igjen de samme feilene som de andre har gjort før, sier Høie til avisen.

Avgjørelsen skal presenteres i et foretaksmøte tirsdag. Deretter legges planene fram i Høies første sykehustale som ny minister.

IKT til Bergen

Etter det Bergens Tidende kjenner til, vil Høie også kunngjøre plasseringen av et nasjonalt foretak for IKT i Sykehus-Norge. Ifølge avisen blir foretaket plassert i Bergen.

Oppgaven til senteret blir å styrke datasamordningen mellom helseregionene både internt og mellom regionene og nasjonale helsemyndigheter, blant annet for e-resept og kjernejournal.

– En nasjonal IKT-politikk vil komme pasientene til gode og er et viktig grep for å styre helsesektoren bedre. Foretaket i Bergen blir et betydelig fagmiljø. Det er svært gledelig at en slik nasjonal funksjon legges til Bergen, sier stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) til avisen.

Symbolsak

Han mener plasseringen i Bergen er en anerkjennelse av den gode IKT-jobben Helse vest har gjort i mange år.

– Så er det også en symbolsak for regjeringens vilje til å legge arbeidsplasser andre steder enn i Oslo.

Høyre-representant Øyvind Halleraker mener det er opplagt at det nye IKT-foretaket vil bedre pasientsikkerheten, styrke informasjonsflyten og gjøre helsetjenestene mer effektive.

– Det er på tide at vi får bedre IKT-løsninger for flere områder av samfunnet, også, blant annet i politiet. Men dette er i hvert fall en god begynnelse for helseområdet, sier Halleraker. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.