Helse Sør i knipe etter katastrofe-prosjekt

Helse Sør i knipe etter katastrofe-prosjekt

Helse Sør må velge mellom å fortsette med et system som ikke virker eller begynne helt på nytt.

Både Helse Sør og Helse Vest sliter med prosjekter de gjennomfører for å samordne sine elektroniske pasientjournaler.

Begge helseregionene har en blanding av systemer fra Siemens, Dips og TietoEnator, og begge har valgt å kjøre større prosjekter med TietoEnator.

Helse Sør startet sitt prosjekt i 2004, mens Helse Vest inngikk rammeavtale i 2005. Nå har begge prosjektene blitt stanset og Helse Vest har allerede varslet at de vil gå til søksmål mot TietoEnator.

    Les også:

Selv om Helse Sør har brukt lengre tid på sitt prosjekt, og dermed sannsynligvis har tapt mer penger på det, er det ikke helt sikkert at det blir søksmål mot TietoEnator, men de vurderer det.

– Vi vurderer søksmål mot TietoEnator, sier Oddbjørn Rønningen, administrerende direktør i Sykehuspartner.

Akkurat som Helse Vest har ikke Helse Sør så mange alternativer. De kan gå til konkurrentene Siemens og Dips, men det frister ikke.

– Nå gjør vi en vurdering for å se hvordan vi skal komme videre. Det er ikke snakk om å gå ut og se på de andre leverandørene, sier Rønningen.

Det kan de bli nødt til. Problemet for Helse Sør er at de har en løsning som ikke fungerer og at de har brukt mye tid på den.

– Vi har satt opp en kravspesifikasjon på hvordan systemet skal fungere på sykehuset i Vestfold. TietoEnator har ikke klart å oppfylle den og det har vært store forsinkelser, sier Oddbjørn Rønningen, administrerende direktør i Sykehuspartner, til digi.no

Helse Vest kan ikke kaste ut TietoEnator for så å hente inn noen andre til å fullføre jobben, fordi løsningen bygger på et system som TietoEnator eier.

Dermed står valget mellom å fortsette med TietoEnator eller å starte helt på nytt med en av de andre leverandørene. I så fall har nesten tre års progresjon forsvunnet bort, og prosjektet vil nødvendigvis bli tilsvarende forsinket.

Til toppen