KARRIERE

Helse sør-øst ansetter sjef for informasjonssikkerhet etter IT-skandalen

Lyser ut stilling som sjef for IT-sikkerhet etter at det ble avslørt at utenlandske IT-arbeidere hadde tilgang til norske pasientjournaler.

Konserndirektør Atle Brynestad i Helse sør-øst bekrefter at stillingen som leder for informasjonssikkerhet er nyopprettet.
Konserndirektør Atle Brynestad i Helse sør-øst bekrefter at stillingen som leder for informasjonssikkerhet er nyopprettet. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
9. juli 2018 - 13:27

Det var 3. mai i fjor at NRK avslørte at IT-arbeidere i India, Bulgaria og Malaysia hadde tilgang og utvidede rettigheter til datasystemene til Helse sør-øst.

Dette ga IT-arbeiderne, som jobbet i selskapet DXC som helseforetaket hadde outsourcet store deler av IKT-strukturen sin til, mulighet til å gå inn i 2,8 millioner pasientjournaler og kopiere innholdet uten å legge igjen spor.

Nå har Helse sør-øst utlyst en ny lederstilling med tittelen chief information security officer, skriver Dagens Medisin.

Får svært sentral rolle

Konserndirektør Atle Brynestad i Helse sør-øst bekrefter overfor avisen at stillingen er nyopprettet, men svarer ikke på om opprettelsen har sammenheng med IT-skandalen.

– I Helse sør-øst RHF vil vi styrke vår kompetanse og innsats på området informasjonssikkerhet og personvern. Derfor har vi utlyst en 100 prosent stilling som leder for informasjonssikkerhet. Stillingen skal rapportere direkte til ledelsen i det regionale helseforetaket. Helse sør-øst RHF har til nå hatt en 50 prosent ressurs innleid fra et av helseforetakene knyttet til dette arbeidet, sier Brynestad til Dagens Medisin.

Personen som får jobben vil ifølge utlysningen «spille en svært sentral rolle i foretaksgruppen» og rapporterer direkte til konserndirektør.

Noen av arbeidsoppgavene vil være å «varsle om viktige hendelser og endringer i trusselbildet» og å «bidra til å videreutvikle sikkerhetskulturen i foretaksgruppen».

I oktober kom Datatilsynet med skarp kritikk av helseforetaket, og mente de hadde brutt flere lover i forbindelse med outsourcingen. Styret i Helse sør-øst bestemte i juni at avtalen med DXC skal skrotes.

(©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.