AVTALER & KONTRAKTER

Helse Sør-Øst vraker SAP

Accenture vant kjempekontrakt. – Lykke til, sier IBM.

Adm.dir. Roy Grønli i Accenture Norge har sikret seg en av IT-Norges største kontrakter.
Adm.dir. Roy Grønli i Accenture Norge har sikret seg en av IT-Norges største kontrakter. Bilde: Per Ervland
15. mai 2013 - 11:37

For tre år siden skulle alle norske helseforetak over på ny økonomi- og logistikkløsning. IBM vant prestisjekontrakten med et SAP-system, men gleden ble kortvarig.

Avtalen ble sagt opp allerede året etter. Havariet førte helse-Norge over på en ny kurs. Nå skulle helseregionene selv ut i markedet og kjøpe nytt system.

SAP ute i kulda

Helse Sør-Øst har nå bestemt seg. Valget deres falt på Accenture med en løsning basert på Oracle ERP med tilleggsløsninger fra Basware og Adra Match.

– Dette er en viktig kontrakt for oss. Nå skal vi fokusere på å levere godt og på den måten også posisjonere oss for nye spennende muligheter innenfor IKT-utnyttelse i helsesektoren som er en av våre prioriterte satsinger både nasjonalt og globalt, sier direktør Roy Grønli i Accenture Norge til digi.no.

Etter det digi.no får oppgitt drysser det «noen titalls millioner kroner» også på Evry som underleverandør på deler av utviklingen.

Dette er intet mindre enn et dramatisk nederlag for IBM og SAP, som tilbake i 2010 vant det opprinnelige oppdraget. Det var også større med en antatt verdi på 710 millioner kroner.

Leveransen for Helse Sør-Øst er imidlertid også svært omfattende. Avtalen løper over hele åtte år, og har en potensiell verdi på svimlende 440 millioner kroner, inkludert opsjoner.

Helseforetakene bruker i dag en rekke ulike systemer. Det gjør drift og vedlikehold unødvendig kostbart. Stordriftsfordelen er noe av årsaken til at de ønsker seg én og samme løsning.

– IBM valgte å ikke fronte noe eget tilbud i denne anbudsprosessen, forteller norgessjef Morten Thorkildsen til digi.no.

I stedet har de understøttet Evry som underleverandør i konkurransen, med et tilbud som altså ikke vant frem. Evry er imidlertid selv også en av underleverandørene til Accenture.

– På grunn av ressurssituasjonen valgte vi å prioritere andre tilbud, vi har en lang rekke andre oppdrag som vi jobber med, sier Thorkildsen som ønsker Helse Sør-Øst lykke til med valget.

– Mer helse for hver krone

Roy Grønli i Accenture sier de satser sterkt på fornyelsen som nå foregår i norsk helsevesen. I fjor vant de kontrakten på utvikling av kjernejournal og nå har de altså sikret seg nok en stor avtale for sektoren.

– Nå skal vi utvikle en ny økonomi- og logistikkløsning for hele Helse Sør-Øst som gir én systemløsning og identiske arbeidsprosesser i hele helseregionen. Det er utvilsomt riktig vei å gå og vil på sikt gi skattebetalerne mer helse for hver krone, sier han.

Grønli svarer slik når vi spør om kontrakten utløser behov for å rekruttere flere ansatte:

– Accenture er i stadig vekst, og vi rekrutterer kontinuerlig innenfor dette og øvrige områder.

Arbeidet skal i tråd med selskapets modell leveres både med lokalt ansatte i Norge, samt med outsourcing via deres globale leveransesenter.

Helse Sør-Øst mener anskaffelsen legger til rette for standardisering og bedre styring og kontroll.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Først over på ny løsning blir Akershus universitetssykehus, som allerede har et lignende system på plass, ifølge en pressemelding. Sykehuset Østfold skal ha løsningen klar til bruk innen 1. oktober 2014, som ledd i forberedelsene til å flytte inn i nytt sykehus på Kalnes.

Det er også behov for å raskt komme over på et felles system ved Oslo universitetssykehus, der man i dag sjonglerer mellom tre ulike løsninger innen innkjøp og logistikk.

Helse Midt-Norge skal på samme måte velge seg nytt ERP-system. IBM og Accenture møter hverandre også der som rivaler i en anbudskonkurranse, som ennå ikke er avsluttet.

Helse Sør-Øst har foreløpig ikke svart på henvendelser fra digi.no. Saken kan bli oppdatert.

Oppdatert klokken 13.05 med svar fra Accenture.

Oppdatert klokken 13.30 med svar fra IBM.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.