JUSS OG SAMFUNN

Helseansatt oppsagt etter journalsnoking – kan ha pågått i flere år

– Det ser ut til at vedkommende har slått opp i journaler over lengre tid, sier politifullmektig.

– Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen om at en ansatt i Helse Bergen har snoket i journaler. Bildet er fra Haukeland universitetssykehus.
– Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen om at en ansatt i Helse Bergen har snoket i journaler. Bildet er fra Haukeland universitetssykehus. Foto: Marit Hommedal/NTB
27. juni 2022 - 07:00

En ansatt i Helse Bergen fikk i forrige uke sparken og ble politianmeldt for snoking i pasientjournaler. Dette kan ha pågått i flere år, ifølge Helse Bergen.

I en avviksmelding sendt til Datatilsynet kommer det fram at journalsnokingen kan ha gå tilbake til 2019, skriver Bergensavisen.

– Det ser ut til at vedkommende har slått opp i journaler over lengre tid, men det gjenstår å avklare nøyaktig tidsrom nærmere. Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen i Vest politidistrikt. Politiet etterforsker saken som et brudd på helsepersonelloven.

Christensen sier etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase, og hun kan ikke si hvor mange pasienter som kan være berørt.

Helse Bergen oppdaget i februar at en ansatt så på pasienters person- og helseopplysninger uten at dette var nødvendig for jobben.

– Det var et alvorlig avvik, som ble meldt inn, og vi har siden jobbet med å kartlegge saken, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen. Han sier alle som er berørt, vil bli kontaktet direkte og få ytterligere informasjon om oppslagene som er gjort i journalene.

Statsforvalteren i Vestland har åpnet tilsyn med Helse Bergen og den tidligere ansatte.

Helse Bergen tror ikke opplysninger fra journalene har blitt lagret eller delt videre med andre.

− Jeg vet at konsulenter i IT-bransjen opplever å ha blitt berørt av regelendringene om innleie, sier Tonje Brenna til Digi.
Les også

Bransjeleder er forsiktig optimistisk: Brenna går selvstendige konsulenter i møte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.