JUSS OG SAMFUNN

Helseansatt oppsagt etter journalsnoking – kan ha pågått i flere år

– Det ser ut til at vedkommende har slått opp i journaler over lengre tid, sier politifullmektig.

– Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen om at en ansatt i Helse Bergen har snoket i journaler. Bildet er fra Haukeland universitetssykehus.
– Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen om at en ansatt i Helse Bergen har snoket i journaler. Bildet er fra Haukeland universitetssykehus. Foto: Marit Hommedal/NTB
27. juni 2022 - 07:00

En ansatt i Helse Bergen fikk i forrige uke sparken og ble politianmeldt for snoking i pasientjournaler. Dette kan ha pågått i flere år, ifølge Helse Bergen.

I en avviksmelding sendt til Datatilsynet kommer det fram at journalsnokingen kan ha gå tilbake til 2019, skriver Bergensavisen.

– Det ser ut til at vedkommende har slått opp i journaler over lengre tid, men det gjenstår å avklare nøyaktig tidsrom nærmere. Omfanget ser ut til å være betydelig, og saken er alvorlig, sier politifullmektig Nathalie Christensen i Vest politidistrikt. Politiet etterforsker saken som et brudd på helsepersonelloven.

Christensen sier etterforskningen fortsatt er i en tidlig fase, og hun kan ikke si hvor mange pasienter som kan være berørt.

Helse Bergen oppdaget i februar at en ansatt så på pasienters person- og helseopplysninger uten at dette var nødvendig for jobben.

– Det var et alvorlig avvik, som ble meldt inn, og vi har siden jobbet med å kartlegge saken, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen. Han sier alle som er berørt, vil bli kontaktet direkte og få ytterligere informasjon om oppslagene som er gjort i journalene.

Statsforvalteren i Vestland har åpnet tilsyn med Helse Bergen og den tidligere ansatte.

Helse Bergen tror ikke opplysninger fra journalene har blitt lagret eller delt videre med andre.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.