Helsekamp på helsa løs

Knallhard konkurranse har ført til en nærmest helsefarlig kamp for å bli mest eksponert på portaltjenestene. HjemmeNett er hardest rammet i slaget om posisjoneringen.

Stadig flere har funnet ut at helseinformasjon på nettet er veien til suksess. Tjenester av ulik sort har poppet opp som paddehatter den siste tiden. Nå er kampen om oppmerksomheten til portalene som skal skaffe trafikk og brukere til helsetjenesten i full gang.

Nina Furu, redaktør av portalen HjemmeNett, har følt konkurransen på kroppen.

Kampen om å bli profilert på HjemmeNett har fått det til å koke hos nett-tjenestene. Nå roper Furu varsko og ber aktørene besinne seg. Hun vil, som redaktør av HjemmeNett, selv bestemme hvem som skal profileres og hvem som ikke skal.

- Det er helt tydelig at det er en tilspissing i dette markedet. Konkurransen har fått flere til å gå ut over rammen av det som er akseptabelt, sier Furu. Selv har hun fått alt fra trusler til upassende smiger fra flere aktører i bransjen, uten at hun vil nevne navn. Dette er snakk om aktører som, ifølge Furu, ikke tar nei for et nei, og som maser, presser og truer med advokat og det som er for å få gjennomslag for bedre plassering enn det de har i dag.

- Det er et stort press fra alle aktørene. De er på hugget for å få en best mulig eksponering. Og siden de fleste av disse tjenestene er ganske like, må vi gjøre prioriteringer i forhold til våre brukere, sier Nina Furu.

Furu mener det er galt av henne å eksponere alle tjenestene for eksempel med søkemotor på HjemmeNett.

- Jeg ser på meg selv som en bruker. Når det er mange søkemotorer på en side, så er det heller med på å forvirre enn å gi en god tjeneste. Min jobb er å gi våre brukere en god tjeneste, og da kan jeg ikke ha alle sine "helsesøkemotorer" på siden, sier Furu.

- Siden tjenestene er så like velger vi å ha en søketjeneste på helsesidene av portalen, sier Furu.

Stadig flere aktører har kommet på banen med helseinformasjon og nyheter til norske nettbrukere. Blant de største er Doktor Online, Nettdoktor, VitaStart, Helsenett.no, Helsenytt.no, Helsenettet.com og så videre. Om det er plass til så mange tjenester i det norske markedet vil bare tiden vise.

Kampen om å overleve går gjerne ut over portalredaktører som Nina Furu. Nå vil hun ha fokus på problemet og maner helsetjenestene til å roe seg ned.

- Alt som går utenfor innholdets egne meritter og basis blir utilbørlig. Trusler eller lokking er absolutt utilbørlig, sier Furu som mener flere innholdsleverandører med forskjellige metoder prøver å gjøre hennes jobb, nenlig å finne ut hva som er godt innhold for portalens brukere.

- Det er på tide at man ser nærmere på forholdet mellom innholdsleverandør og portal, sier Furu.

Digi.no vil følge saken videre i forhold til helseaktørene. Følg med.

Til toppen