JUSS OG SAMFUNN

Helsenettsteder oppfyller ikke EUs kvalitetskrav

Ingen av de 39 profilerte, norske helsenettstedene som Sosial- og helsedirektoratet sjekket oppfylte alle EUs kvalitetskrav, viser en ny undersøkelse.

14. apr. 2003 - 11:43

Kritikken mot de kjente nettstedene er blant annet at de er for dårlige til å oppgi kilder for innholdet, og hvordan stoffet velges ut, melder Aftenposten.

Bare to av de 39 nettstedene oppfylte disse kriteriene, viser kartleggingen som er gjort av Geelmuyden. Kiese.

Nettstedene gjorde det også dårlig når det gjaldt å dokumentere hvordan de velger ut stoffet og kvalitetssikrer det. Ingen av nettstedene ble bedømt til å oppfylle hele kriteriet for ansvarlighet fullt ut.

Det varierte også på hvor godt personvernet til dem som bruker sidene og stiller spørsmål blir ivaretatt. De norske nettstedene kom samlet best fra det på kravene til EU om åpenhet og ærlighet; det vil si hvem som står bak nettstedet og finansierer det, og hva hensikten er.

–Det er viktig at helsenettstedene holder høy kvalitet. Det er en jungel av nettsteder der ute, og det kan være tilfeldig hvor god informasjon man får. Følgene kan bli alvorlige hvis opplysningene ikke holder mål. For eksempel at pasienter som trenger det, likevel ikke oppsøker lege, sier avdelingsdirektør for IT-strategi og statistikk i Sosial- og helsedirektoratet, Hans Christian Holte.

Blant de 39 stedene som ble sjekket, var www.doktoronline.no , www.lommelegen.no , www.spiseforstyrrelser.com og www.rikshospitalet.no .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.