Helsvart på Oslo Børs

Så langt har dagen vært en av de verste i historen til Oslo Børs, sier infosjef på Oslo Børs, Bernt Bangstad. Ledende finansfolk tror på pengetørke for alle nye selskaper.

Det har vært harde uker for kapitalmarkedet. IT- indeksen ved Oslo Børs har falt stygt i takt med Nasdaq. Alle er enige om at overprisede teknologiselskaper må ta mye av støyten for den pågående korreksjonen på verdens børser.

I kjølvannet av det uvennlige aksjemarkedet dukker det opp problemer. Man så det i det mislykkede oppkjøpet Pixelpark prøvde på Cell/Mandator, hvor urolighetene på børsen ble brukt som et påskudd. Internett-selskapet AltaVista gikk inn med børsplaner for andre gang. Forrige gang var i 1996, nå i 2000. Begge gangene stoppet forsøkene opp, på grunn av et lite villig kapitalmarked.
Les:
AltaVista utsetter børsnotering
Pixelpark: - Svenskene ville ha nytt navn og flere aksjer
Bernt Bangstad, informasjonssjef ved Oslo Børs, vil ikke uttale seg om hvordan kapitalmarkedets tilstand vil være i tiden fremover.

- Jeg vil ikke spå på børsens vegne om det. Men det er klart at en samlet vurdering av de ti siste dagene viser noe av det svarteste vi har sett hittil på Oslo Børs, sier Bangstad som legger til at han er sikker på at markedet kommer til å løfte seg.
- Jeg vil ikke spå når, men at dette kommer til å gå opp igjen viser all historikk. Det er mye kapital i markedet, og jeg tror mye vil settes inn nå mens prisene enda er lave, sier Bangstad.

Han sier til digi.no at korreksjonen kan være positiv, om den ikke blir langvarig. - Da kan vi få tørke etter kapital i markedet, sier Bangtstad.

Håkon Kaland, seniormegler ved Finansbanken, er helt enig i denne vurderingen. Han mener det allerede nå viser seg å bli vanskelig for selskaper å få inn penger. - De får en dårlig start. Det ser man blant annet når selskaper som Smart Club som faktisk tjener penger, har problemer med å fylle opp emisjonene, hevder Kaland.

Kaland ser ikke noe fundamentalt bak fallet i IT-aksjene.
- Totalbildet har ikke endret seg i løpet av de siste månedene, men investorene har blitt litt mer bevisst på prisingen av selskapene. Dessuten hadde inflasjonstallene noe å si, men dette var markedet forberedt på, forteller Kaland. Inflasjonstallene for USA ble lagt ut for allmennheten fredag. Mange mener dette er foranledningen til fallet på Nasdaq- børsen.

Les:

Blodrødt Asia spår dårlig for Oslo Børs
Til toppen