Android O

Helt ny Android er tilgjengelig for utviklere

Dette er Android O.

Google er godt i gang med neste versjon av Android.
Google er godt i gang med neste versjon av Android. (Illustrasjon: Rob Bulmahn/Flickr (CC BY 2.0))

Dette er Android O.

Selv om mange eiere av Android-enheter fortsatt har mer eller mindre realistiske drømmer om at deres enhet skal motta en oppgradering til Nougat-utgaven av operativsystemet, stopper ikke Google videreutviklingen av Android. Tirsdag denne uken kom den første utviklerversjonen av det som foreløpig kalles for Android O. 

Allerede har Google kommet med en del detaljer om hva som er i vente i den kommende utgaven. Langt mer vil nok bli kjent under Google I/O-konferansen som arrangeres i California midten av mai. 

Blant det som allerede kan testes i den første utviklerutgaven, er ny funksjonalitet som skal begrense hva applikasjoner kan gjøre i bakgrunnen. Hensikten «background limits», som dette kalles, er å forbedre batteritiden til enheten, men også å forbedre den interaktive ytelsen som brukerne opplever.

Google opplyser at dette innebærer en så stor endring i Android at selskapet ønsker at alle utviklere gjør seg kjent med den. 

Java 8

En annen viktig nyhet er at Android O støtter Java 8, noe som gir tilgang til nye programmeringsgrensesnitt. Det loves også ytelsesforbedringer i Android Runtime som skal gi opptil dobbelt så gode resultater i visse målinger. 

Notifikasjonkanaler skal gi både utviklere mer finkornet kontroll over kategorier av notifikasjoner eller varslinger. Brukerne kan benytte dette til å administrere hver kanal individuelt i stedet for å administrere alle notifikasjonene til en app på en gang.

Android O inkluderer et programmeringsgrensesnitt skal gjøre det enklere med autoutfylling av skjemaer på tvers av hele operativsystemet. Dette kan omfatte slik som brukernavn og passord, men også annen informasjon som ofte må oppgis. Dataene skal lagres på en sikker måte. Apputviklere som ønsker å tilby støtte for dette, må legge til støtte for den nye Autofill-tjenesten. 

Andre nyheter som kommer er bilde-i-bilde-funksjon, XML-baserte fontressurser, støtte for animerte app-ikoner som kan ha forskjellig fasong, avhengig av enhet. 

Det loves også støtte for teknologier som skal gi bedre lyd, støtte for WiFi-kommunikasjon mellom enheter, uten behov for et aksesspunkt, tastaturbasert navigasjon i apper, samt utvidet multiprosess-støtte i WebView.

Android O kan testes i den offisielle Android-emulatoren eller på enhetene Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel, Pixel XL og Pixel C. Instruksjoner om hvordan Android O Developer Preview kan lastes ned og installeres, finnes her.

Les også: Progressive web-apper blir enda dypere integrert i Android

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen