BEDRIFTSTEKNOLOGI

Helt ny arkitektur for EMCs fremste lagringssystem

EMCs mest avanserte lagringssystem, Symmetrix, vil om kort tid legges om til en helt ny systemarkitektur.

30. jan. 2003 - 12:40

Mandag 3. februar lanserer nye avanserte lagringssystemer, underbetegnelsen Symmetrix 6. Hovedlanseringen i New York følges opp med et stort anlagt arrangement i Paris på tirsdag. I Oslo har EMC leid Lille sal i Konserthuset, og spanderer tapas og sushi i tillegg til en faglig innføring. (Påmelding på nettstedet til EMC Computer Systems AS, se "6. februar blir drømmene dine realisert" øverst i høyre marg.)

Tegning av EMC Symmetrix-skap.
Tegning av EMC Symmetrix-skap.

Symmetrix 6 bygger på en ny svitsjet arkitektur - i motsetning til EMCs tidligere bussarkitektur - som i sparsomme forhåndsbeskrivelser lekket til amerikansk presse kalles "matrix architecture". Poenget med dette er å øke den interne båndbredden, kanskje helt opp til 64 GB per sekund - mot for eksempel 16 GB per sekund i konkurrenten Hitachis svitsjede alternativ. I forhold til dagens Symmetrix er dette en bedring på hele 40 ganger.

Andre forbedringer i Symmetrix 6 er større cache, og en overgang fra RAID-1 til det mer maskinvareeffektive RAID-5.

Symmetrix vil initielt lanseres i tre versjoner, henholdsvis DMX800 (modulær), DMX1000 (ett skap) og DMX2000 (to skap). Antakelig vil bare de to siste kunne brukes mot stormaskiner, til å begynne med bare under ESCON, seinere i år under det nyere og raskere FICON.

I et innlegg på Techweb har EMC-sjef Joe Tucci skissert det som antakelig blir den strategiske rammen for lanseringen. Tucci mener tiden er inne for at selskaper skal betrakte IT-investeringer som et middel til bedre produktivitet og konkurranseevne, og ikke bare fokusere på å redusere kostnadene. Et viktig poeng må være å sørge for stadig raskere tilgang til stadig bedre, mer detaljert og mer oppdatert informasjon.

Disse hensynene vil ifølge Tucci føre til tre trender innen lagringssystemer:

  • overgang fra direkte tilkoplet lagring til nettverksbasert lagring, der maskinvaren utnyttes langt mer effektivt og der det er mye enklere å øke kapasiteten i samsvar med behovet. Tucci ser for seg stadig mer bruk av bilder, tale og video, slik at lagret datamengde per tid per ansatt vil fortsette å øke.
  • automatisering av drift av lagringssystemer, også der man har tydd til komponenter fra ulike leverandører, fordi det ikke vil være mulig å øke staben i samme takt som lagringsbehovet. Å automatisere tidkrevende rutiner som sikkerhetskopiering vil føre til en voldsom økning i produktivitet, mener Tucci.
  • kontinuerlig tilgang til data. Tucci mener hovedspørsmålet ikke lenger vil være "Er vi sikret mot enhver tap av data?", men "Kan vi holde forretningen i gang uansett hva som skjer?"

Fra en kommersiell vinkel bør det anføres at EMCs siste regnskapstall viser en svært positiv tendens, men at årsaken er kostnadsreduksjon snarere enn økt salg. EMC har tapt markedsandeler til Hitachi og IBM. Poenget med Symmetrix 6 er å stanse tilbakegangen, og aller helst, å etablere et solid teknologisk forsprang til konkurrentene.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.