Helt ny lisenspolitikk fra Microsoft

Microsoft har presentert en helt ny modell for lisensiering av serverprogramvare.

På den pågående SoftSummit-konferansen i Santa Clara i California har Microsoft presentert en helt ny modell for lisensiering av serverprogramvare. I stedet for å ta seg betalt per prosessor eller per prosessorkjerne, vil Microsoft ta seg betalt per virtuell instans.

Den nye modellen innebærer at kunden sparer på virtualisering.

Etter dagens modell, må det betales for fire prosessorer for hver instans av applikasjon som kjører på en fireveis server, selv om virtualiseringen innebærer at applikasjonen bare utnytter en brøkdel av maskinens samlede prosessorkraft.

Når man i stedet betaler per instans, slipper man med én lisensavgift per virtuell maskin, uavhengig av hvor mange prosessorer applikasjonen får tilgang til.

Den nye lisensmodellen skal gjelde fra 1. desember.

Når det gjelder operativsystemer, sier Microsoft at lisensen for Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition, som kommer innen nyttår, vil omfatte lisenser til opptil fire virtuelle maskiner. Når Longhorn-serveren kommer en gang i 2007 vil man få et ubegrenset antall lisenser for virtuelle maskiner, gitt at man kjøper den dyreste Data Center-utgaven.

Ifølge Microsofts markedsansvarlig for servere og verktøy, Andy Lees, vil den nye modellen la kunder fritt flytte lisenser fra en fysisk maskin til en annen.

Lees sa videre at Microsoft ikke vil ha noen mulighet til uavhengig sporing av hvordan kundene overholder lisensbetingelsene.

Bob Kelly, som holdt Microsofts hovedinnlegg på SoftSummit-konferansen, fikk spørsmål om hvorfor Microsoft går over til en lisensieringsmodell som reduserer selskapets inntekter.

Kelly ga flere svar. Et går ut på at kundene bekymrer seg for kostnadene ved å vedlikeholde eksisterende systemer. Virtualisering under den nye lisensieringsmodellen vil redusere disse kostnadene, og frigjøre midler til nye investeringer. Kelly tror disse midlene kan da brukes dels til nye Microsoft-applikasjoner, dels til å oppgradere til nye serversystemer.

Et annet forhold Kelly trakk fram, var at Microsoft vil være tidlig ute i en debatt som må komme om nye lisensieringsmodeller, siden modeller som fysisk knytter programvare til maskinvare er foreldet og hindre bruken av ny og effektiv teknologi. Virtuelle programvaremiljøer gir brukerne langt større fleksibilitet og gjør dem mer tilpasningsdyktige når forretningsmiljøet endrer seg.

I dag ligger Microsoft langt etter VMware når det gjelder virtualiseringsteknologi. Selskapet tilbyr en Virtual Server 2005, og ventes å komme med en ekte hypervisor i 2008 eller 2009.

Her er den offisielle pressemeldingen om den nye lisensieringsmodellen: Microsoft Announces Comprehensive Virtualization Strategy to Enable Self-Managing Dynamic Systems.

    Les også:

Til toppen