Abonner
FORBRUKERTEKNOLOGI

Helt ny nettleser fra Opera

Spesialskrevet for nettbrett.

Coast er en gratis nettleser fra Opera Software som foreløpig bare finnes til Apples iPad. Bildet viser hvordan man kan sveipe vekk nettsider fra nettleserens historikk.
Coast er en gratis nettleser fra Opera Software som foreløpig bare finnes til Apples iPad. Bildet viser hvordan man kan sveipe vekk nettsider fra nettleserens historikk. Bilde: Marius Jørgenrud

Glem alle forestillinger om hvordan en nettleser skal være utformet. Ta vekk adressefeltet. Fjern også tradisjonelle menyer, knapperader og bokmerker.

Hva har du igjen da? Innholdet, så klart.

Opera Software har skrelt vekk det aller meste når de i dag avduker en helt ny nettleser til Apples iPad som er kalt «Coast».

Endelig er det norske selskapet klare for å lansere nettleseren som tidligere har gått under kodenavnet Ice.

Coast er ikke en oppgradering eller erstatning for Operas eksisterende produkter. Derimot er den spesialskrevet fra bunnen for å utnytte nettbrettets egenskaper på best mulig måte.

– Vi har gitt nettleseren fullstendig herredømme over hele skjermen, forklarer pressekontakt Pål Unanue-Zahl i Opera Software.

På besøk i redaksjonslokalene til digi.no viser han oss hva dette innebærer. Frem- og tilbakeknappene er en saga blott. De er overflødige. På nettbrettet har du jo sveipefunksjon.

Et sveip inn fra venstre side av skjermen tar deg et steg tilbake i surfehistorikken. Motsatt kan du sveipe fremover ved å dra fingeren inn fra høyre. Nedoversveip sørger for å laste inn websiden på nytt.

Hjemskjerm

Det finnes et kombinert søke- og adressefelt. Selvsagt gjør det det. Men dette feltet er bare synlig på hjemskjermen. Her taster man inn adresse eller søkebegrep og får fortløpende opp forslag fra Google.

Både feltet og forslagene du blir servert er tilpasset fingerbruk, og følgelig noe større enn du er vant til fra ordinære desktop-nettlesere. De tre beste treffene blir også visualisert med større ikoner, fylt med grafikk fra nettstedets favicon.

Og pussig nok: Klikk på disse så fylles skjermen et øyeblikk av en pulserende utgave av nevnte ikon, mens websiden lastes inn. Dette er ett av flere eksempler på at Coast er utstyrt med en rekke animasjoner i sitt brukergrensesnitt. Uvant, men vi liker det vi ser.

Nettleserens eneste to knapper er ørsmå og såpass lite fremtredende at vi er villige til å gi Pål rett i at skjerminnholdet får regjere fritt.

– Du er aldri lenger unna hjemskjermen enn ett trykk, sier han.

Coast by Opera er produktets fulle navn. Her ser vi skjermbilder av hjemskjermen og det kombinerte søke- og adressefeltet. Nettleseren ble utgitt i App Store til iPad nå for bare noen minutter siden.
Coast by Opera er produktets fulle navn. Her ser vi skjermbilder av hjemskjermen og det kombinerte søke- og adressefeltet. Nettleseren ble utgitt i App Store til iPad nå for bare noen minutter siden.

Mens den ene knappen tar deg tilbake til start, gir den andre en visuell fremstilling av historikken, inkludert websider du nylig har vært innom. Enkeltoppslag kan lett gjøres om til mer permanente ikoner i «speed dial» ved å trekke de på plass i hjemskjermen. Det er slik man lager eller sparer på bokmerker/favoritter i Coast.

Fra historikken er det også mulig å sveipe frem nettstedets sikkerhetsinformasjon, blant annet om den er trygg (basert på omdømme-data fra Web of Trust), og hvorvidt kommunikasjonen foregår over kryptert forbindelse eller ikke.

Denne funksjonen erstatter hengelås-konvensjonen, forklarer Unaune-Zahl, og sikter til ikonet som i nettlesere flest antyder SSL-forbindelse.

Coast har ikke offroad-modus (gamle «turbo») med komprimering av datatrafikk, og det er uklart om dette vil komme senere.

Coast innfører en buet meny for deling av bilder som vi ikke har sett på iOS før. Menyen dukker opp hvis du holder fingeren ned med et såkalt langklikk. Slik kan man også skreddersy hjemskjermen på nettleseren med egendefinert bakgrunnsbilde.
Coast innfører en buet meny for deling av bilder som vi ikke har sett på iOS før. Menyen dukker opp hvis du holder fingeren ned med et såkalt langklikk. Slik kan man også skreddersy hjemskjermen på nettleseren med egendefinert bakgrunnsbilde.

Åpen innovasjon

Produktet kom i stand etter en idé av Huib Kleinhout, en nederlandsk utvikler i Opera Software som ofret deler av ferien på å lage en prototyp.

Det er også et eksempel på at ansatte i Opera Software har frihet til å drive åpen innovasjon, og komme opp med egne prosjekter som kan munne ut i produkter selskapet stiller seg bak.

– Har du en god idé i Opera må du gjerne presentere den. Coast kommer til å eksistere ved siden av våre øvrige produkter, sier pressekontakt Pål Unanue-Zahl.

Hva betyr så Coast-navnet?

Det har faktisk ingenting med kyst å gjøre, røper han. Coast skal være inspirert av den følelsen du får av å bruke iPad. Du surfer og sklir av gårde. Det er altså det engelske verbet «to coast» de sikter til.

Rent teknisk er nettleseren til iPad basert på Apples webmotor WebKit. Opera Software ønsket ikke å si noe om eller når produktet vil foreligge på andre plattformer, selv om Android antakelig står på listen.

– Akkurat nå har vi valgt å konsentrere oss om iPaden.

(PS: Coast er akkurat nå under utrulling i App Store. Den er synlig i iTunes, mens enkelte melder at de ikke får den opp på iPad ennå.)

Med Coast har vi lagt mye vekt på elegante animasjoner. Mer enn i noen annen nettleser, sier Pål Unanue-Zahl i Opera Software.
Med Coast har vi lagt mye vekt på elegante animasjoner. Mer enn i noen annen nettleser, sier Pål Unanue-Zahl i Opera Software. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også: