Helt nye muligheter med koreansk lydformat

Music 2.0 tilbyr dedikerte lydkanaler og er lansert som kandidat til en ny MPEG-standard.

Helt nye muligheter med koreansk lydformat

Music 2.0 tilbyr dedikerte lydkanaler og er lansert som kandidat til en ny MPEG-standard.

Selv om det finnes en rekke ulike formater for komprimerte lydfiler, er MP3 klart dominerende. Dette har flere årsaker, men hovedgrunnen er nok at det ble tidlig tatt i bruk, at lydkvaliteten er akseptabel og at så godt som alle avspillingsenheter støtter formatet.

Selv om andre formater, for eksempel Advanced Audio Coding (AAC), som benyttes av blant annet Apples iTunes Store, kan tilby bedre lydkvalitet enn MP3, ser ikke det ut til å være nok til å rokke ved posisjonen til MP3. AAC støttes primært av Apples iPod-enheter og en del mobiltelefoner, samt en del musikkprogramvare til datamaskiner.

Dette må tolkes som at MP3 er bra nok for de fleste, og at det kanskje må andre egenskaper enn bedre lydkvalitet til, for å overta rollen som et nærmest allestedsnærværende musikkformat.

Koreanske Electronics and Telecommunications Research Institute (ETRI) står bak et format som tilbyr noe mer enn bare god lydkvalitet. Formatet, som kalles Music 2.0, har fått filnavnendelse MT9. Det skal nå kommersialiseres av selskapet Audizen. Ifølge Korea Times er formatet blitt valgt ut som en kandidat til en ny digital musikkstandard fra Moving Picture Experts Group (MPEG). Dette skal ha skjedd under et møte i april.

MPEG er i ferd med å spesifisere en standard for Spatial Audio Object Coding (SAOC), og det er tilsynelatende denne her Music 2.0 kommer inn.

- Vi holdt presentasjoner for deltakerne og de ble overrasket over å se det. Umiddelbart stemte de for å gjøre det til en kandidat for den digitale musikkstandarden, sier Ham Seung-chul, toppsjef i Audizen, til Korea Times.

Han regner med at formatet vil bli gjort til en internasjonal standard under MPEG forums neste møte, som skal arrangeres i Tyskland i juni.

Det spesielle med Music 2.0 er at det støtter en sekskanals lydequalizer, hvor kanalene er dedikert til for eksempel vokal, kor, piano, gitar, bass og tromme. Dette åpner for muligheter til å høre sangen a cappella, eller uten vokal i en form for karaokemodus.

MPEG beskriver selv SAOC som en teknologi som åpner for svært effektiv lagring og transport av individuelle lydobjekter som et enkel mono- eller stereosignal med minimal datarate for sideinformasjon. Dette formatet lar lytteren justere lydmiksen etter egen smak, for eksempel ved å endre nivået eller posisjonen til lydobjekter innen lydscenen. Ifølge MPEG er standarden egnet for både personalisert musikk, inkludert karaoke, og for høyst fleksible og effektive telekonferanseløsninger.

Ifølge Korea Times skal blant annet Samsung og LG Electronics være interessert i utstyre mobiltelefoner med en MT9-spiller. Dette vil trolig skje i 2009, ifølge Ham.

Ikke bare ny musikk vil kunne utgis i MT9-formatet. Den kan gjøres om til formatet så sant man har en musikkilde som er digitalt remastered. Audizen har lagt ut enkelt prøveversjoner på denne siden, som er oversatt av Google fra koreansk. Men for øyeblikket er ingen av dem tilgjengelige for nedlasting.

Det skal ikke være tilknyttet noen form for kopisperre eller DRM til Music 2.0- teknologien.

- Dette er som en CD eller musikkassett. Så snart du har kjøpt den, kan du låne den bort til vennene dine, sier Ham

Til toppen