Helt slutt på MSNBC.com

Microsoft selger seg ut av nyhetstjenesten.

På forsiden til NBCNEWS.com er Bing fortsatt søkemotoren, og den øverste lenken til venstre er fortsatt til MSN.com.
På forsiden til NBCNEWS.com er Bing fortsatt søkemotoren, og den øverste lenken til venstre er fortsatt til MSN.com.

Microsoft selger seg ut av nyhetstjenesten.

I går ble MSNBC.com, den felles nyhetstjenesten til Microsoft og det amerikanske kringkastingsselskapet NBC, historie. Nettstedet skiftet navn til NBCNEWS.com.

det nye nettstedet forklares det at Microsoft har trukket seg etter 16 år, og at man har valgt å bytte navn selv om ikke alle detaljer i den nye ordningen er på plass. Detaljer om det økonomiske oppgjøret oppgis ikke.

New York Times siterer anonyme innsidere som forteller at Microsoft har solgt sin andel til Comcast – flertallseier i NBCUniversal siden 2011 – for 300 millioner dollar.

Partnerskapet som Microsoft og NBC etablerte i 1996 gikk ut på at begge skulle eie 50 prosent hver i to ulike selskaper, henholdsvis den digitale nyhetstjenesten MSNBC.com og tv-selskapet MSNBC TV. Partnerskapet skulle gi kringkastingsselskapet NBC et fotfeste p web, mens Microsoft fikk et fotfeste innen tv. MSNBC.com skulle være eksklusiv nyhetsleverandør til Microsofts nettportal MSN.com.

Det gikk etter hvert opp for Microsoft at de hadde lite å hente ved å delta i et nyhetsorientert tv-selskap som framsto som bitte lillebror til konkurrentene CNN og Fox. De trappet ned eierandelen i MSNBC TV til 18 prosent i desember 2005, og solgte seg helt ut to år seinere. NBC benyttet anledningen til å reorganisere driften og ikke minst den politiske kommentaren, og i 2010 var seertallene på høyde med CNN. I motsetning til nettstedet som var en rendyrket nyhetsformidler, profilerte MSNBC TV seg i stadig større grad som en politisk aktør og identifiserte seg med saker som støttes av det demokratiske partiet. Det skapte et press internt i NBC-systemet for å fjerne MSNBC fra navnet til nettstedet.

En måte å gjøre dette på, var å oppløse partnerskapet med Microsoft. Et forsøk på skilsmisse i 2010 førte ikke fram. Da Comcast ble flertallseier i NBCUniversal i 2011, ble det satset mer på å få til en løsning. I mai i år ble det meldt at en skilsmisse skulle være rett rundt hjørnet.

Nå er den altså et faktum, og den gjennomføres samtidig med at nettstedet skifter navn slik at det ikke lenger er noe grunnlag for å identifisere nyhetstjenesten med den politiskorienterte tv-kanalen.

Det er en mengde problemer som må løses. Nettstedets tekniske organisasjon holder til i Seattle, nærmere bestemt hos Microsoft i Redmond, mens nyhetsorganisasjonen er etablert i New York. Nettstedet vil ikke forlate vestkysten, men de ønsker å flytte til egne lokaler i Seattle, og etablere en «NBC News Innovation Center». De fleste av de 300 ansatte vil fortsette i NBC, heter det.

Offisielt heter det at man vil bruke to år på å gjennomføre skilsmissen. I denne perioden – kanskje også ut over det – vil NBCNews.com fortsette å levere nyheter til Microsofts portal MSN.com. På sin side vil Microsoft inntil videre fortsette å selge annonser for NBCNews.

Poenget for NBC er å oppnå full kontroll over sitt nettsted, i en tid da tradisjonelle kringkastere blir mer og mer avhengig av Internett. De sikter mot mer hensiktsmessig digital distribusjon av sine tv-programmer, og ønsker å satse spesielt på mobil. De hadde problemer overfor annonsører som ville koordinere tv og nett, fordi Microsoft sto for all annonsering på nettstedet. De sier de nå har etablert en hensiktsmessig ordning som gir dem større frihet samtidig som Microsoft tar på seg forpliktelser i en overgangsperiode.

MSN har også planer om å utnytte sin nyvunne frihet fra NBC. MSN-sjef Bob Visse sier han har begynt å hyre inn medarbeidere med tanke på å etablere en nyhetstjeneste basert på innovativ teknologi, egen nyhetsproduksjon og partnerskap med flere nyhetsleverandører. Bruddet med NBC innebærer at de ikke lenger har en eksklusiv avtale med én nyhetsleverandør.

Til toppen