Helt uklart hva nytt, digitalt TV-nett vil gi

Regjeringen må snart si ja eller nei til nytt digitalt TV-nett, men hva nettet faktisk vil gi norske forbrukere er fremdeles helt uklart.

Helt uklart hva nytt, digitalt TV-nett vil gi

Regjeringen må snart si ja eller nei til nytt digitalt TV-nett, men hva nettet faktisk vil gi norske forbrukere er fremdeles helt uklart.

I løpet av kort tid skal regjeringen avgjøre om det skal bygges et nytt norsk digital-TV-nett. TV2, NRK og Telenor har gjennom samarbeidsorganisasjonen NTV levert inn den eneste søknaden for å oppgradere dagens TV-mastnett til digitale sendinger.

Hovedmålet med et digitalt nett er at digital kompresjon vil gi plass til flere kanaler og øke konkurransen og mangfoldet. Det nye nettet vil dog bare servere flere kanaler til rundt 30 prosent av befolkningen – resten har allerede skaffet seg kabelnett eller parabol.

Som digi.no har påpekt tidligere, er det helt uklart hva det nye TV-nettet eventuelt vil servere. I november kunne digi.no fortelle at det var helt i det blå om de to viktigste konkurrentene til eierne av det nye nettet, MTG/TV3-sfæren og TVNorge, ville bli med.

For prisen NRK, TV2 og Telenor vil kreve for å la sine konkurrenter sende i det nye nettet var ikke og er fremdeles ikke avklart.

digi.no har i dag sjekket med både TVNorge og MTG som eier TV3 og 16 andre kanaler. Begge forteller til digi.no at de har snakket med NTV og NTV Pluss, men prisene de har fått er kun indikasjoner.

Dermed planlegger NRK, TV2 og Telenor det nye på usikker grunn med en finansiell risiko – man vet ikke om man klarer å skaffe seg nok innhold.

Første utbyggingstrinn vil gi plass til 20 kanaler. NTV-partene kan risikere at aktører som TVNorge, CNN og mange andre sier nei. Den andre ytterligheten er at det kan bli mangel på sendeplass. Hvis det blir billig å sende kan en rekke TV-selskaper ønske seg plass til både alle sine eksisterende og mange nye kanaler.

I tillegg til pris er en rekke andre spørsmål også uavklart. Dette gjelder blant annet reklameregler for TV3 som sender fra utlandet, hva som skal bli gratis og hva som skal bli betalkanaler. EØS-organet ESA har også stilt spørsmål ved statseide NRKs rolle.

– Vi venter med spenning om et nytt tilbud fra NTV. Vi fikk presentert et tilbud for et år siden, men det var så dyrt at vi ikke forholder oss til det, fortalte TVNorge-sjef Morten Aass til digi.no i november i fjor.

– Vi har ikke fått noe nytt tilbud fra NTV, forteller Jens Petter Gjeldseth, informasjonsdirektør i TVNorge til digi.no i dag. Vi har heller ingen garanti for om vi får være med i første utbyggingsrunden. Vi stiller også spørsmål om alle får samme reklameregler.

Aass har tidligere over digi.no påpekt at det er uklart om TV3 får fortsette med sine hyppigere avbrudd siden de sender fra London.

Han medgir dermed at det ikke er garantert at TVNorge blir med i det nye nettet.

Også MTG/TV3-sfæren har mange spørsmål.

– Vi har snakket med NTV, men vi har ikke fått noen konkret pris. Vi forventer at de følger opp forutsetningene om et mangfold, sier MTG Norge-sjef Hein Espen Hattestad til digi.no. Vi må få sende i dette nettet til en overkommelig pris, noe annet ville vært helt forkastelig. Myndighetene må sikre konkurranse og mangfold dersom de to største innholdsprodusentene og den største TV-distributøren, Telenor, skal få eie et slikt nett.

Vi er en helt kommersiell aktør, og alt må regnes hjem, sier Hattestad. Han vil ikke spå noen sannsynligheter for avtale eller ikke.

Hattestad forteller at det er uavklart hvilke kanaler som skal få ligge i grunnpakken som alle skal få og hva som skal bli betalkanaler.

- NTV Pluss har ikke innledet reelle forhandlinger med TV-kanalene, men vi har en dialog med de som kan være aktuelle. Vi avviser ingen, forteler Svein Ove Søreide, kommunikasjonsdirektør i NTV Pluss til digi.no.Vi må vente til Norges Televisjon har fått en konsesjon før vi kan starte forhandlinger, legger han til.

- For at en slik milliard-investering skal forsvare seg økonomisk, er vi avhengig av å sette sammen et bredt og attraktivt utvalg av kanaler. Vi har et ønske om å tilby alle de norske TV-kanalene, sier Søreide.

Søreide tror det digitale bakkenettet vil være interessant for en rekke kanaler, og han mener også at vilkårene vil bli akseptable.

Til toppen