Hemmelig CIA-rapport fra Grisebukta frigitt på web

Etter USAs forsøk på å invadere Cuba i 1961, skrev CIA en hemmeligstemplet rapport som kritiserte gjennomføringen generelt, og president Kennedy spesielt. Etter 37 år, og to års kamp om offentliggjøring, er rapporten tilgjengelig på web.

Selv om han både startet Vietnam-krigen og invaderte Cuba, er USAs tidligere president John F. Kennedy gått over i historien som en fredsengel. Avsløringen av det som skjedde i Grisebukta på Cuba i april 1961, der en gruppe eksilkubanere ble trent, bevæpnet og fraktet av CIA i et forsøk på å styrte Fidel Castro, førte til en internasjonal skandale.

CIA fikk utarbeidet en intern 150 siders rapport - The Inspector General's Survey of the Cuban Operation - som hudflettet spionorganisasjonen for feilinformering av regjeringen, dårlig planlegging, utilstrekkelig etterretning, dårlig behandling av eksilkubanernes egen ledelse, og fordi den fordekte militære operasjonen gikk utover både tjenestens fullmakter og dens evner.

Rapporten skapte så mye røre internt i CIA at direktør John McCone beordret alle kopier ødelagt. Originalen ble låst ned i en safe på direktørens kontor, samme med ilske avvisninger av rapportens innhold, skrevet av blant andre tjenestens visedirektør, general C.P. Cabell. Sistnevnte pekte blant annet på at rapporten var en gavepakke for alle som ville angripe hele CIAs misjon, organisasjon og vesen.

Grunnen til at den kan offentliggjøres nå, er to års anstrengelser for å få den frigitt etter bestemmelsene i loven kjent som Freedom of Information Act. I spissen for disse anstrengelsene er National Security Archive, et utenrikspolitisk dokumentasjonssenter ved George Washington University, med lederen for arkivets Cuba-dokumentasjonsprosjekt, Peter Kornbluh, som frontfigur.

Kornbluh sier i en pressemelding at det 36 år gamle dokumentet kunne ha endret den offentlige debatten om dekkoperasjoner, både mot Cuba og i andre land, dersom den hadde vært offentliggjort tidligere.
(nettstedet ligger under National Security Archive)

Til toppen