Hemmelig Fast/Telenor-selskap snart klart

Hemmelig Fast/Telenor-selskap snart klart

Telenor, Opera og Fast er snart lansere Aida, et hemmelig prosjekt som satser på mobilen.

Aida er det første kommersielle resultatet som kommer ut fra Movation, et selskap som eies i fellesskap av syv norske teknologiselskaper.

Birdstep Technology, Comperio, Fast Search & Transfer, Nera Satcom, Opera Software, Radionor Communications og Telenor opprettet Movation for å utvikle nye selskaper og ny teknologi innen trådløse nett og mobiltelefoni.

Nå er tre av disse selskapene, Telenor, Opera og Fast, med på å bidra til Aida, et nytt norsk selskap som skal forbedre søkeopplevelsen på mobiltelefoner.

Da digi.no tok kontakt med Aida og Movation ville ikke selskapet si noe særlig, nyhetene skal lanseres neste uke. Men fra litt forskjellige kilder har digi.no kommet frem til følgende:

Selskapet arbeider med et avanserte lokaliseringsbaserte mobilsøk der brukerne ikke trenger å fortelle tjenestene de benytter hvor de selv er. Det løses ved at tjenesten finner den informasjonen ut i fra hvilken basestasjon mobilen utnytter.

Tjenesten krever derfor informasjon fra mobiloperatøren, her Telenor, og så må det gjennomføres et søk - med Fast-teknologi.

I en fremtidig Aida-tjeneste vil brukere kunne søke etter været, pizza-restaurant eller bussholdeplass og få opp de nærmeste mulighetene - uten å fortelle hvor man er først.

Dette er noe mange i bransjen lenge har snakket om, men det er først nå vi får denne typen tjenester. Det forventes at dette vil gi økt bruk av mobilen til nettbaserte tjenester.

Mobiltelefoner har små skjermer og med unntak av de største og mest avanserte smarttelefonene så er også selve brukergrensesnittet begrenset til et minimalt numerisk tastatur. Det gjør det mer omfattende å bruke denne typen tjenester og kan nok være med på å forklare hvorfor den mobile internettbruken ikke har tatt helt av ennå. Når man slipper å spesifisere hvor man befinner seg så vil det være en operasjon mindre og dermed en lavere terskel for å ta i bruk tjenesten.

Lanseringstidspunktet er ikke kjent ennå, utover at det vil komme i løpet av den nærmeste tiden.

Til toppen