Hemmelig informasjon på avveie

En bærbar maskin som sannsynligvis inneholdt svært sensitive opplysninger forsvant fra det amerikanske utenriksdepartementet for to måneder siden. FBI undersøker nå om maskinen er stjålet.

Ifølge avisen The Washington Post, er maskinen forsvunnet fra det amerikanske utenriksdepartementets overvåkningsavdeling (Bureau of Intellinegce and Research), og maskinen skal ha inneholdt svært sensitiv informasjon.

En embedsmann fra utenriksdepartementet uttalte til avisen at den bærbare maskinen forsvant fra et tilsynelatende sikkert konferanserom, og at etterforskningen nå er i full gang. Mistenkte er blant annet renholdsarbeidere.

En annen kilde sier til nyhetsbyrået Reuters at den savnede maskinen inneholder kode-ord informasjon, noe som regnes som enda mer hemmelig enn "topp hemmelig".

Utenriksdepartementets talsmann James Rubin bekrefter overfor Reuters at maskinen er savnet, og at FBI er koblet inn fordi faren for at maskinen inneholder utrolig hemmelig informasjon er overhengende stor.

Komité-medlem Benjamin Gilman kritiserer sikkerheten ved departementet, og sier at den savnede maskinen bare er den siste av en lang rekke sikkerhets-tabber den senere tiden.

Han mener det er helt tydelig at departementet mangler profesjonell ivaretakelse av sikkerheten.

I fjor oppdaget FBI-agenter en russisk spion snikende rundt departementet, og like etter ble det funnet deler av avlyttingsutstyr i et møterom.

Og ikke nok med det. I 1998 kom en mann iført tweed-frakk styrtende inn på et av kontorene i utenriksdepartementet - bare seks rom fra utenriksminister Madeleine Albrights kontor (bildet er følgelig manipulert...). Han forsynte seg av informasjonsmateriell og gikk ut igjen som om ingen ting skulle ha skjedd. Mannen ble aldri identifisert, og materialet er heller ikke kommet til rette.


Slike sikkerhets-tabber helt uakseptable, mener Gilman. Det er på tide at utenriksdepartementet skjerper sikkerheten slik at statshemmeligheter forblir statshemmeligheter.

En annen embedsmann sier til Washington Post at det foreløpig er uklart om maskinen er stjålet eller bare forlagt. Hvis den er stjålet, er det heller ikke sikkert tyven er klar over at innholdet er så sensitivt.

Departementet er, ifølge Reuters, nå i gang med å forbedre sikkerheten.

(kilde: CNET News.com)

Til toppen