JUSS OG SAMFUNN

Hemmelig Nav-rapport advarer om ny IT-smell

Venter flere overskridelser og forsinkelser.

Nav-direktør Joakim Lystad har forsikret at de neste fasene i etatens store IT-modernisering er under kontroll. En hemmelig rapport etaten selv har bestilt konkluderer annerledes.
Nav-direktør Joakim Lystad har forsikret at de neste fasene i etatens store IT-modernisering er under kontroll. En hemmelig rapport etaten selv har bestilt konkluderer annerledes. Bilde: MJ/digi.no
2. feb. 2015 - 08:41

Nav går mot nye kostnadsoverskridelser og forsinkelser, konkluderes det med i en hemmelig rapport som Arbeids- og velferdsetaten har bestilt.

Mandag møter blant andre Nav-direktør Joakim Lystad og arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) i en ny åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Bakgrunnen er Riksrevisjonens kritiske rapport om budsjettåret 2013.

Under den forrige høringen i november forsikret både Eriksson og Lystad at Nav er i rute med sitt omfattende moderniseringsprosjekt for IKT-systemet. Første fase endte med omorganisering og store økonomiske tap, men både Lystad og Eriksson forsikret at fase to og tre som nå skal iverksettes, var under kontroll.

Konsulentselskapet A2 konkluderer imidlertid annerledes i en rapport som Nav-ledelsen selv har bestilt for å kvalitetssikre prosjektet framover, skriver Dagens Næringsliv.

«Uforutsette kostnader»

A2 mener ifølge avisen at den første fasen av moderniseringsprogrammet er så omfattende at den også får konsekvenser for fase to og tre. Nav burde derfor laget en helt ny plan for det videre moderniseringsprosjektet, en ny såkalt konseptutvalgsutredning, mener selskapet.

A2 skriver blant annet at påpekte mangler og svakheter «medfører risiko for at det vil oppstå uforutsette kostnader og forsinkelser ved gjennomføringen».

«Lav effektivitet», «ufullstendig kostnadskalkyle » og «begrenset gjennomføringsevne» er andre nøkkelord i rapporten.

Nav-direktør Joakim Lystad mener rapporten bygger på feil premisser.

– Vi forstår jo på A2s foreløpige vurdering at de mener at vi ikke holder oss til det opprinnelige løsningskonseptet. Det er vi uenige i, sier Lystad.

Han mener det ikke er nødvendig å gjennomføre en ny, omfattende konseptutvalgsutredning, men at det holder med en enklere kvalitetssikring.

– Respektløst

Selv om rapporten skal brukes til kvalitetssikring av moderniseringsprosjektet, har ikke Stortinget sett noe til den. Den er ikke offentlig og ikke del av de 21 dokumentene komiteen har fått oversendt fra Nav i forkant, skriver avisen.

– Det er veldig spesielt at det er kommet en kvalitetssikringsrapport nå som vi ikke har. Det er nesten respektløst at den ikke er sendt til oss, sier Gunvor Eldegard (Ap) i kontrollkomiteen til avisen.

Dagens Næringsliv avslørte før jul at Navs budsjettramme på 3,3 milliarder kroner kunne sprekke med 1,2 milliarder.

Avisen har også avdekket at Nav de siste åtte årene har betalt hele 3 milliarder kroner til konsulentselskapet Accenture. Selskapet er også innkalt til mandagens høring. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.