Hemmelig nett øker Internett-farten din

Når du slår opp på Yahoo.com, hentes ikke innholdet i USA. Et lite kjent selskap har dekket kloden med 900 servere for å øke farten på Internett.

Når du slår opp på Yahoo.com, hentes ikke innholdet i USA. Et lite kjent selskap har dekket kloden med 900 servere for å øke farten på Internett.

Du kjenner sannsynligvis ikke Akamai, men du besøker deres servere ofte. Selskapet har dekket kloden med et nettverk med 900 servere. Hvis du går inn på blant annet Yahoo, Apple, CNN og Warner får du levert innholdet fra Akamai.

Ideen Internett-speil er kjent - i stedet for å hente en populær Internett-side fra vestkysten i USA, hadde det vært fornuftig med en kopi av den amerikanske serveren i Europa. Dette hadde øket farten og redusert belastningen på resten av Internett.

Noen selskaper har derfor laget egne såkalte europeiske speil, men de fleste får kundene til å snegle seg over Atlanteren. Dette er basisen for Akamai, et selskap som har satt opp et helt nettverk med speil for å redusere avstanden mellom brukeren og innholdet. Freeflow kaller selskapet sitt nettverk.

Det er bare med Freeflow at for eksempel Apple klarte å servere de store Star Wars-trailerene til flere millioner brukere i løpet av noen dager.

Selskapet ble mer kjent med etter at Cisco kjøpte seg inn med en andel på fire prosent, noe som verdsatte selskapet til 9,38 milliarder dollar. De to selskapene skal ytterligere øke farten på Akamai-nettet. De to selskapene skal videre samarbeide om NetAid-prosjektet med det kraftigste nettstedet verden hittil har sett. (Se tidligere sak under)

Du kan se om Internett-siden du slår opp på bruker Akamai-tjenesten ved å følge med i bunnlinjen i nettleseren din. Slår du for eksempel opp på www.apple.com, dukker teksten akamaitech.net opp mens filene lastes ned.

Til toppen