BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hemmelig norsk Internett-overvåkning

POT har sammen med Forsvarets etterretningstjeneste og Sikkerhetsstaben i Forsvaret i all hemmelighet satt i gang et samarbeid med store norske bedrifter om overvåkning av trafikken på Internett. Prosjektet er startet uten å ha vært behandlet i Stortinget.

8. des. 2000 - 11:04

Politiets Overvåkningstjeneste (POT) har sammen med Forsvarets etterretningstjeneste (FO/E) og Forsvarets Overkommando Sikkerhetsstaben (FO/S) innledet et samarbeid med 15 av de større bedriftene i Norge.

Samarbeidet er satt i gang for å beskytte norsk næringsliv mot data-angrep - både fra hackere og mot industrispionasje på tvers av landegrensene.

DoS (Denial of Service eller tjenestenektangrep) er et konkret eksempel på angrep som kan lamme bedriftenes datasentre via Internett. Massiv 'falsk' trafikk eller falske datapakker sendt til bedriftenes nettilkoblede datasystemer kan sette dem ut av spill i lang tid.

Et overvåkningssystem der eksperter kan analysere irregulære mønstre i Internett-trafikken, vil kunne gi indikasjoner på at et angrep er under oppseiling eller avdekke crackerinnbrudd hos bedriftene.

Etter det digitoday.no kjenner til er samarbeidet allerede operativt, og de involverte parter arbeider i disse dager med integrasjonen av systemer for trafikkovervåkning.

De involverte bedriftene skal være av en solid størrelse som er viktige for det norske samfunn. digitoday.no har ikke fått bekreftet fra selskapene selv at de er involvert i et slikt samarbeid.

At det eksisterer et slikt samarbeid blant store, norske bedrifter, får imidlertid digitoday.no bekreftet fra eksternt hold, både i Forsvaret og fra høyt hold i embetsverket.

Brigader Jan Erik Larsen.
Brigader Jan Erik Larsen.

- Vi er i samtaler med disse partene, men dette er på et meget tidlig stadium. Vi har noen løse tanker, men ingenting er klargjort på det nåværende tidspunkt. Jeg er sikker på at media vil bli orientert om dette når noe er klart, sier brigader Jan Erik Larsen til digitoday.no.

Larsen leder Forsvarets Overkommando Sikkerhetsstaben.

Men en annen kilde i Forsvaret ikke bare bekrefter samtaler, men hevder at arbeidet allerede er i gang:

- Det ville være uansvarlig av oss å ikke gjøre de tiltak som er nødvendig for å beskrive en eventuell trussel, sier operativ direktør ved Forsvarets etterretningstjeneste, Olav Aune til digitoday.no.

- Er dette mer en bare samtaler? Har man ikke kommet operativt i gang?

- Det er riktig, det er mer enn samtaler. Men mer kan jeg ikke kommentere, sier Aune.

Aune kaller dette for et "varslingssystem".

En kilde som har vært tett knyttet til den tekniske utformingen av samarbeidet, opplyser at samarbeidet er i operativ drift, men at man ikke har begynt å "overvåke" ennå.

- Partene har snakket sammen lenge, men det skjøt fart etter at Sårbarhetsutvalget la frem sin rapport for Regjeringen i juli i år . Denne måten å gjøre det på er ikke helt byråkratisk riktig. Man vil komme i gang med dette på et tidlig tidspunkt, i stedet for å utrede prosjektet i hjel, sier kilden.

En annen sentral kilde innen det norske embedsverket bekrefter at digitoday.no er på rett spor og sier at slikt samarbeid på tvers av etatene eksisterer. Personen mener at et slikt sikkerhetssamarbeid absolutt kan eksistere uten at nødvendigvis ledelsen i en bedrift er informert.

Dette kan forklare hvorfor det er vanskelig å få bekreftet samarbeidet hos bedriftene selv.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.