Hemmelig PCI-konkurrent under utvikling

IBM, HP og Compaq har i fellesskap utviklet en forbedret og inntil nå hemmeligholdt PCI-spesifikasjon som skal flerdoble I/O-ytelsen til servere. Intel, som opprinnelig utviklet PCI, kan bli spilt ut over sidelinjen.

PCIX-spesifikasjonen, som har kodenavnet Project 1, tar ifølge PC Week Online utgangspunkt i den etterhvert ganske gamle PCI-spesifikasjonen (Peripheral Component Interconnect). Selv om denne har blitt oppgradert flere ganger, har den sakket akterut i forhold til mange andre komponenter i dagens datamaskiner. PCI har idag en maksimal overføringshastighet på 528 MB per sekund ved 66 MHz klokkehastighet, noe som i mange tilfeller gjør bussen til en flaskehals.

PCIX vil ha en busshastighet på 133 MHz og vil kunne overføre opptil 1 GB per sekund mellom prosessoren og de mer perifere enhetene. Den nye bussen og de nye kortene vil være bakoverkompatibel med den gamle PCI-arkitekturen, slik at man fortsatt skal kunne bruke sine nåværende kort sammen med den nye bussen, og de nye kortene sammen med den nåværende bussen. Dette følger det mønsteret man hittil har sett ved de oppgraderingene som er gjort av PCI.

Ifølge PC Week Online skal gruppen av serverprodusenter komme med en annonsering av PCIX innen 60 dager. Servere og tredjepartskort skal bli tilgjengelige i løp av første halvdel av 1999.

Det er flere grunner til at de tre selskapene har gått sammen om å utvikle den nye spesifikasjonen. Den ene er at selskapene mener at Intel til nå har hatt for stor makt når det gjelder den videre utviklingen av x86-baserte servere. Intel har først denne uken fått se den nye spesifikasjonen, men har foreløpig ingen kommentarer til den. Det ventes likevel at Intel vil stille seg bak PCIX og bygge støtte for den i sine IA-32-brikkesett. Det samme gjelder PCI Special Interest Group, den uavhengige organisasjonen om standardiserer teknologier forbundet med PCI. Uansett hva Intel bestemmer seg for, vil også IBM og Mylex lage slike brikker.

Også 3Com og Adaptec har forpliktet seg til å lage produkter basert på teknologien. I tillegg støttes den av Microsoft

Den andre grunnen til at gruppen av serverprodusenter har utviklet denne standarden, er for å få et overtak på de andre produsentene i dette markedet. Gruppen er nemlig fast bestemt på å ikke gjøre NT-servere i det midtre og øvre sjiktet til billigvare, spesielt når de på den måten kan differensiere sine produkter fra produsenter, som for eksempel Dell, som kjøper mesteparten av sin teknologi direkte fra Intel.

- Kontroll over PCI-bussen er svært viktig fordi det er en teknologi som ikke brukes kun i Intel-baserte datamaskiner, sier Nathan Brookwood, analytiker i Dataquest, til Wall Street Journal. Blant annet Sun og Apple bruker PCI i flere av sine maskiner.

Selv om PCIX i første omgang er beregnet for servere, vil teknologien etterhvert også benyttes i vanlige PC-er. Hvor lang tid dette vil ta, er det vanskelig å si noe om idag, i hvertfall før man ser hvor utbredt PCIX blir i servermarkedet.

Noen prisberegninger på systemer som benytter PCIX er ifølge PC Week Online ennå ikke gjort, men et av de involverte selskapene skal ha sagt at det vil være å motarbeide seg selv hvis prisen blir særlig mye dyrere enn tilsvarende konfigurerte Intel-baserte servere.

Til toppen