Hemmelig prosjekt gir trygg og enkel netthandel

Bankene gjør nå et nytt løft for å gjøre netthandel trygt og enklere. I første kvartal neste år åpner to fellessystemer for små og større kjøp.

Det er gjort en rekke forsøk på å gjøre netthandel sikrere og tryggere. Men hittil har løsningene strandet på at de er vanskelige å bruke, og at de bare fungerer for enkelte brukergrupper eller butikker.

Her i Norge slåss en rekke IT-leverandører, Telenor, banker og selskaper som Norsk Tipping om å utstyre brukere med smartkort, digitale ID-er eller andre systemer for netthandel og sikker identifisering. Alle ønsker de å erstatte den mindre trygge og manuelle løsningen med overføring av kredittkortnummer.
Les også Nytt, superenkelt betalingssystem på vei
To allianser vil gi deg småpengekort

Banken gir deg digital signatur til neste år
Alle tippekunder får digitalt sertifikat<</UL>Det er et stort behov for en eller to standarder, det vil bli for dyrt for en nettbutikk å koble seg opp mot mange systemer. BBS forteller at 70 prosent av nettkjøpene norske brukere gjør skjer i norske nettbutikker, noe som skaper marked for en norsk løsning.


Men en rekke av bankene samarbeider om flere prosjekter gjennom sin felleseide Bankenes Betalingssentral AS (BBS). Nå viser det seg at BBS har utviklet to separate systemer for nettbetaling. Ideene er ikke revolusjonerende, men at de norske bankene har klart å samle seg om et felles system kan bety svært mye for norsk netthandel.

- Den store fordelen er at bankkundene vil kunne bruke sine eksisterende, kjent påloggingssystemer i stedet for å lære seg et nytt system med nye passord. Den andre store fordelen er lavere brukspris som åpner for småkjøp, forteller Bjørn Vargmo, kvalitets og sikkerhetsansvarlig hos BBS til digi.no.

Det er Gjensidige-gruppen som røper hemmeligheten om de to systemene, for selskapet lover å være først ute. Med alle sine datterselskaper er Gjensidige-gruppen den største kort-utsteder i Norge, og deres bruk av systemene til BBS betyr mye.

Bruken av de to systemene vil bestemmes av hvor stort beløp du skal handle for, forteller Gjensidiges prosjektleder Rune Bye til digi.no.

- Alt er ikke bestemt enda, men handler du for over 100 kroner vil du bruke direktetrekk, et system som trekker beløpet rett fra din konto som med dagens Visa-kort. Pålogging vil skje med dagens sikkerhetskalkulator eller sikkerhetskort, forteller Bye.

Det enklere systemet er beregnet på småbeløp - typisk kjøp av innhold fra nettaviser.
- I dette systemet vil du kunne flytte over en mindre sum til en egen nettkonto som du kan bruke med et enklere sikkerhetssystem, forteller Bye til digi.no.

BBS og Gjensidige lover å åpne de to nettbetalingssystemene i løpet av første kvartal til neste år.

Flere aktører, blant annet Telenor, har tidligere prøvd å etablere nettkontosystemer, men har gitt opp: Telenor lanserer SET-konkurrent. Bak det såkalte SET-systemet stod IBM, Visa og Mastercard, men dette prosjektet stoppet også opp. Telenor og DnB la tidligere i år ned sitt store Doorstep-prosjekt der ambisjonene minner om det BBS nå planlegger: Telenor og DnBs store prestisjeprosjekt skrinlagt

Bye lover at begge systemene skal bli billigere å bruke enn dagens kredittkort-bruk, der et varekjøp ofte koster to kroner. Vargmo sier det er opp til bankene å bestemme prisen, men bekrefter at nettkonto-systemet skal være billig nok til å kjøpe nyhetsartikler og lignende varer som typisk koster 50 øre.

Foreløpig er det bare Gjensidige som har bekreftet at de skal bruke systemet, men det er gode sjanser for å skape en standard i det norske markedet. For alle bankene er medeiere i BBS. Det er likevel flere skjær i sjøen.

Blant annet lanserte Nordea/Kreditkassen sitt eget direktetrekk-system som bare fungerer for brukere som er kunder av denne banken. Mye kommer også an på nettbutikkene og innholdsleverandørerene - systemene til BBS må være enkle å ta i bruk og ikke minst være billige.

Vargmo vil ikke kommentere rundt de andre norske bankenes planer for de to nye netthandelssystemene til BBS.

Til toppen