Hemmelige CIA-agenter avslørt på nett

En avis har oppsporet 2653 CIA-agenter gjennom åpne kilder.

En avis har oppsporet 2653 CIA-agenter gjennom åpne kilder.

Hvis du leter etter bestemte amerikanere eller personer bosatt i USA, kommer du fort borte i betalingstjenester som kan gi deg utførlig informasjon personers bosted, alder, arbeidsforhold, tidligere arbeidsforhold, ektefelle, familie med mer. Tjenestene er søkbare, og terskelen for å bli fast abonnent er overkommelig for de fleste.

Chicago Tribune har brukt slik åpne tjenester til å oppspore 2653 CIA-agenter, skrev avisas søndagsutgave i går. Flere av dem har andre offisielle yrker, og arbeider for CIA i hemmelighet. I USA er det en forbrytelse å røpe navnet til en hemmelig CIA-agent, men når opplysningen kommer fra åpne kilder, kan det være vanskelig for påtalemyndighetene å vinne fram.

Chicago Tribune skriver blant annet om en 52 år gammel kvinne som har vært hemmelig CIA-agent i flere tiår. Hun har arbeidet ved amerikanske ambassader i Europa. Gjennom en fritt tilgjengelig betalingstjeneste over Internett kan hvem som helst finne ut at hun har arbeidet for CIA.

På henstilling fra CIA, har avisa gått med på ikke å offentliggjøre navnet hennes. Artikkelen inneholder ingen agent navn.

Avisa skriver at i tillegg til å avdekke 2653 CIA-ansatte, avdekket søkene i de kommersielle tjenestene over 50 av CIAs interne telefonnumre, og adressene til over et tjuetalls hemmelige CIA-kontorer.

En talsperson for CIA sier til avisa at dekkmetoder som virket før, åpenbart ikke fungerer lenger. CIA-sjef Porter Goss skal ha vært «forferdet» over avisas avsløringer. En av tjenestens øverste ledere sier til avisa at de ikke har noen god forklaring på hvordan hemmelige opplysninger kan ha havnet hos kommersielle opplysningstjenester på Internett. Han peker på at i en tid hvor man kan finne ut all verdens ting om folk bare ved å «google» dem, er det stadig vanskeligere for CIA-agenter å unndra alle slags detaljer om seg selv.

Chicago Tribune var blant avisene som oppsporte flere av flyene CIA skal ha brukt til å frakte fanger til andre land i det skjulte. Opplysningene om disse flyene er i det siste blitt fjerne fra nettet. Også flere dekkselskaper som CIA bruker for å skjule ansettelsesforholdet til hemmelige agenter har tatt tiltak for å gjøre seg usynlige på Internett.

Til toppen