Hemmelige frekvenser offentliggjort på Internett

Norsk Scanner Informasjon har lagt ut tusenvis av sambandsfrekvenser på sine hjemmesider på Internett, deriblant frekvenser som brukes av forsvaret, politiet og redningstjenesten, skriver Bergensavisen.

Norsk Scanner Informasjon har lagt ut tusenvis av sambandsfrekvenser på sine hjemmesider på Internett, deriblant frekvenser som brukes av forsvaret, politiet og redningstjenesten, skriver Bergensavisen.

Norsk Scanner Informasjon (NSI) har offentliggjort flere tusen hemmelige frekvenser på sambandet til alt fra Forsvarets Overkommando til militære hovedflyplasser og private bedrifter på sine websider i USA. Ingen av foreningens medlemmer opptrer med navn, og all kontakt med nettsurferne foregår via en anonymisert Hotmail-adresse. Frekvensene er katalogisert i ulike grupper, med alt fra private bedrifter til militære baser og offentlige kontorer, avslører Bergensavisen.

Også frekvensene til samtlige politidistrikter og lensmannskontorer i Norge er tilgjengelig på nettstedet, noe politiet naturligvis ikke har særlig sans for.

- Det finnes en del type oppdrag vi i politiet utfører som er underlagt taushetsplikt. Det vil være svært beklagelig dersom vi har en mengde tyvlyttere når vi må dirigere biler til en gitt adresse for eksempel i forbindelse med en sedelighetssak eller et selvmord, sier politiinspektør Einar Råen til Bergensavisen.

Avisen opplyser at også Forsvarets Overkommandos sambandsfrekvenser er oppgitt på NSIs nettsider.

Informasjonssjef Erik Iankes kommentar til dette er at Forsvaret er klar over at uvedkommende lytter "men de får neppe noe særlig ut av det. Den informasjonen vi ikke vil at andre skal høre, blir kryptert."

Tyvlytting er også et problem for blant annet helsevesenet.

- Til nå har vi brukt tallkoder for å hindre at sensitiv informasjon om pasienter kommer ut. Vi vet at det finnes en rekke tyvlyttere, og er forsiktige med hva vi sier på sambandet, sier overlege ved Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral (AMK) i Bergen, Guttorm Brattebø, til Bergensavisen.

Til toppen