KARRIERE

Hemmelige klausul for å stoppe ansatte

WM-data Norge bruker hemmelige klausuler i avtaler med sine kunder som binder de ansatte.

31. mai 2007 - 12:54

En rekke norske bedrifter har ansettelsesavtaler som i utgangpunktet gir de ansatte jobbkarantene når de slutter - de ansatte må binde seg til ikke å jobbe i for eksempel den samme bransjen i et gitt periode.

Om avtalene er juridiske bindene eller ei er uklart, men nå dukker det opp et annet eksempel på slike begrensninger. Det svenske konsulentselskapet WM-data som nylig overtok blant annet IT-konsultentene til Siemens, bruker hemmelige klausuler, skriver dagensit.no. WM-data er selv en del av britiske Logica CMG.

Klausulene er ikke kjent for de ansatte fordi de dukker opp i avtaler WM-data gjør med sine kunder. Det er et kjent problem at kunder ansetter flinke konsulenter de har leid inn fordi dette kan redusere utgiftene og sikre viktig kompentanse.

Men det kan ikke WM-datas kunder - de må signere på at de ikke kan ansette konsulenter som har jobbet for dem før det har gått to år. Brudd på avtalen fører til at kunden må betale bot til WM-data.

WM-data Norge-sjef Tor Malmo medgir over dagensit.no at klausulen i kundekontraktene er hemmelig for de ansatte, men mener at dette ikke virker begrensene når ansatte ønsker seg ny jobb. Han forteller at WM-data tar kontakt med partnere dersom ansatte hos dem søker på jobb i WM-data og avstår så å ansette vedkommende.

- Det er ikke helt uvanlig at man har denne typer klausuler, men ikke med så lang bindingstid, sier Per Morten Hoff, leder for IKT Norge. Vi forfekter åpenhet og mener at de ansatte må få vite om dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.