BEDRIFTSTEKNOLOGI

Hemmeligheten bak Merceds ytelse

Merced vil bli omtrent 15 ganger så rask som den raskeste Pentium II-prosessoren som kommer neste år.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. des. 1997 - 11:34

Intel tekniske sjef i Europa, John Woodget, fortalte torsdag til svenske MikroDatorn hvordan EPIC (Explicit Parallel Instruction Computing) skal gi Merced superytelse. EPIC bygger ikke bare på en prosessor som kan kjøre instruksjoner parallelt, men også en ny måte å kompilere programmene på.

I dagens superskalære prosessorer, for eksempel Pentium Pro og Pentium II, er det stort sett prosessorens jobb å ordne koden slik at de ulike prosessordelene kan eksekvere den så parallelt og effektivt som mulig. Problemet er bare at svært lite av programkoden virkelig er tilpasset for slik kjøring.

Intel har derfor utviklet en kompilatorteknikk parallelt med Merced som ordner koden for parallelleksekvering allerede ved kompileringen av programmene. Ytelsen kan dermed tredobles.

Alt avhenger selvsagt ikke bare av kompilatoren. Ifølge Woodget skal Merced kunne kjøre programmer kompilert med dagens kompilatorer fem ganger så raskt som den kommende Pentium II 450 MHz. Et program som kompileres med en EPIC-kompilator kommer til kjøre 15 ganger så raskt.

Ifølge Intel er Merced kun beregnet for bruk i servere og avanserte arbeidsstasjoner. Selv om prosessorer som har posisjonert seg på denne måten tradisjonelt sett har funnet veien ned til den vanlige brukerens datamaskin, har ikke Intel slike hensikter med Merced. Hvordan Intel har tenkt å beholde prosessoren på dette området, ville Woodget ikke ut med, men ifølge MikroDatorn er det trolig at prosessoren og komponentene rundt vil bli så kostbare at den ikke egner seg i andre typer datamaskiner.

Inntil videre må vi vanlige brukere altså klare oss med 32-bits-prosessorene som kommer etter Pentium II 450 MHz i slutten av 1998. Heller ikke disse prosessorene ville Woodget avsløre noe om, men han sa ifølge MikroDatorn at det er trolig at EPIC-teknikken også vil finne veien ned i dette segmentet.

Intel planlegger uansett å lage 32-bits-prosessorer minst fram til år 2002. Men ytelsen i systemet rundt vil øke. Blant annet vil Intels nye grafikkgrensesnitt, AGP (Advanced Graphics Port) få hevet ytelsen fra den 2x-varianten som finnes i dag, til en 4x-versjon med en overføringshastighet på over én gigabit per sekund.

Pentium II skal komme i billigutgave og der skal vi få se prosessorer med en del nye, integrerte funksjoner. De funksjoner som Intel nevner er programvaremodem, grafikkenhet og funksjoner for minnehåndtering. Gjennom å integrere funksjonene i prosessormodulen, regner Intel med at PC-produsentene kan bygge billigere PC-er. Men dette høres jo omtrent ut som Cyrix' MediaGX prosessor.

Intel kommer i 1998 til å lage en egen serie prosessorer (Deschutes) beregnet for servere og arbeidsstasjoner. Også her dreier det seg prosessorer med klokkehastigheter på 333, 350, 400 og 450 MHz. Men prosessorene vil leveres med et sekundært (L2) cacheminne på enten 0.5, 1 eller 2 MB. Cacheminnet vil i disse prosessorene arbeide med samme klokkefrekvens som selve prosessoren, i motsetning til de vanlige Pentium II prosessorene, hvor cacheminnet bare arbeider med halvparten av prosessorens klokkefrekvens. Prosessor-cachen vil være samlet i en prosessormodul som passer det nye Slot 2-grensesnittet på hovedkortene. Dette vil, sammen med de nye systembrikkesettene for servere, gjøre det mulig å bygge systemer med opptil åtte prosessorer og opptil åtte gigabyte minne.

Det er likevel en viss fare for at en del serverprodusenter ikke vil like Intels planer for 1998. Selskapet planlegger selv å begynne å produsere standardkomponenter for servere. Dette vil si at nærmest hvem som helst kan sette sammen en standardserver. Nøyaktig hvilke komponenter Intel kommer til å produsere, er ikke kjent, men det er mulig at det blir alt fra prosessorer til kabinetter med doble strømforsyninger og kjølevifter.

Årsaken til at Intel nå trenger dypere inn på servermarkedet, ligger i den ventede veksten på dette markedet. Ifølge en rapport fra IDC, kommer behovet for intranettservere å øke fra omtrent 50.000 i år til 250.000 i år 2000.

Ifølge Gartner Group kommer en standard-PC som selges i fjerde kvartal 1998 å være basert på et 440LX-hovedkort med Pentium II-prosessor på 233 MHz, mellom 32 og 48 MB EDO- (Extended Data Out) eller SDRAM-minne (Synchronous Random Access Memory). L2-cachen vil være på 512 KB, en harddisk på mellom 2,5 og 3,2 GB, 64-bits grafikkort med 2 MB EDO, WRAM (Window RAM) eller SGRAM (Synchronous Graphic RAM). En 17-tommers skjerm vil også være standard.

Tirsdag den 2. desember vil Intel i samarbeid med Microsoft holde et seminar i Oslo hvor selskapene skal fortelle om hvordan utviklingen av enda kraftigere og mer brukervennlige PC-er fortsetter. digi.no vil dekke begivenheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.