Hendig globalt Internett-abonnement

I to år har EUnet Traveller gitt meg stadig mindre smertefull tilgang til Internett, hvor jeg enn har vært hen i verden.

I to år har EUnet Traveller gitt meg stadig mindre smertefull tilgang til Internett, hvor jeg enn har vært hen i verden.

EUnet Traveller er et tilbud til den reisende, uavhengig av hvilken tilbyder som leverer deg hovedabonnementet ditt på Internett. Reiseabonnementet gir deg tilgang via 3000 lokale telefonnumre i 150 land. Prisen, utenom lokale tellerskritt, er rundt én krone per online minutt. Du får faktura via e-post. Beløpet trekkes direkte fra kredittkort. Kostnadene kommer bare ved bruk.

Jeg har brukt abonnementet mitt i snart to år, fra hotellrom, presserom, private hjem og så videre i flere land i Europa samt USA. Før Telenor, der privatabonnementet mitt havnet til slutt etter en tidlig start hos Oslonett, skiftet til 810-nummer, brukte jeg kurant EUnet Traveller også innenlands.

Mitt første bekjentskap med abonnementet var ikke helt smertefritt. Jeg hadde forberedt meg ved å sjekke mens jeg var i Norge at alt fungerte bra. Så innstilte jeg modemet mitt på Tyskland, og noterte lokale EUnet-numre i Hannover. Tilgangen der fulgte ikke det samme moderne mønsteret som i Norge, og jeg måtte prøve meg gjennom ulike innstillinger på Windows 95-programmet Ekstern tilkopling. Det jeg til slutt fikk til å virke var der du taster telefonnummer, brukernavn og passord møysommelig i et DOS-vindu. Foran hver ny reise måtte jeg innom en spesiell webside for å sjekke aktuelle numre dit jeg skulle.

To år seinere er EUnet Traveller blitt brukervennlig og pålitelig. Du bruker ikke lenger Ekstern tilkopling direkte, men gjennom en egen EUnet Traveller-klient. Åpningsvinduet på klienten viser ditt brukernavn og lar deg taste inn passordet. Den sære Windows-egenskapen som lar deg oppbevare passordet - en sann gavepakke til den som måtte tjuvlåne maskinen din - er bevart, men den er det selvfølgelig best å overse. Hvis du vil beholde innstillingene fra forrige gang du brukte klienten, er det bare å klikke på Connect for å opprette forbindelsen til nettet. Hvis ikke, klikker du på Settings. Her får du et dialogvindu hvor du opplyser om hvor du er hen i verden. Når du har haket av for byen du befinner deg i, foreslår klienten en rekke alternative telefonnumre, med opplysninger om tilgjengelige hastigheter på hver, og om det dreier seg om vanlig modemtilkopling eller ISDN. Du har full anledning til å redigere telefonnummeret du velger, for eksempel hvis det er nødvendig å kutte ut retningsnummeret og legge et ni- eller nulltall foran for å få ekstern summetone fra en hussentral. Det samme vinduet lar deg veksle mellom modem, ISDN, mobil GSM og så videre.

I Windows-versjonen er klienten ordnet slik at EUnet-katalogen automatisk oppdaterer seg selv i bakgrunnen mens du er oppkoplet.

Skulle du ha behov for hjelp, betaler du ikke annet enn tellerskrittene. Før klienten kom, måtte jeg ty til EUnet Travellers brukerstøtte ved et par anledninger for å løse floker ved oppkoplingen. Etter at klienten kom, har dette ikke vært nødvendig.

Telefonnumrene til brukerstøtten i de ulike land oppgis dessverre ikke i klientenes katalog: Dem må du notere deg før avreise.

Klienten finnes for Windows (NT 4.0 og 95) samt Mac (System 7.5.3 eller nyere). Jeg har bare prøvd den til Windows. Den eneste praktiske forskjellen i forhold til Mac-utgaven er at denne ikke oppdaterer telefonlisten automatisk. Uansett anbefales du å oppdatere klienten med jevne mellomrom.

Abonnementet kan bestilles gjennom nettstedet til EUnet Norge, se peker i høyre marg. Gå til Produkter og tjenester, og velg EUnet Traveller.

Til toppen