JUSS OG SAMFUNN

Henges ut som grisk og utilregnelig

Oracle-sjefens rettssak kan utarte til sirkus.

2. nov. 2010 - 11:51

I går var første dag i rettssaken der Oracle har saksøkt SAP for industrispionasje. SAP har innrømmet erstatningsansvar. Rettssakens formelle formål er følgelig begrenset til å avgjøre størrelsen på erstatningen. Oracle forlanger 2,3 milliarder dollar. SAP mener det holder med noen titalls millioner dollar.

Industrispionasjen skjedde ikke direkte fra SAP, men fra TomorrowNow, et selskap som SAP kjøpte i 2005, og som de tapte 900 millioner dollar på før de la det ned i 2008.

Forretningsideen til TomorrowNow var å tilby Oracle-brukere rimeligere service og support enn de kunne få direkte fra Oracle. De ga TomorrowNow-ansatte anledning til å benytte kundenes brukernavn og passord til å aksessere oppdateringer og annet materiale internt hos Oracle. Dette ble misbrukt til å laste ned store mengder dokumentasjon og programvare, i strid med gjeldende lisensbetingelser, og følgelig også helt ulovlig. SAP har innrømmet alt dette.

 <i>Bilde: chang_sen (Oracle, Flickr)</i>
Bilde: chang_sen (Oracle, Flickr)

For Oracle-sjef Larry Ellison er rettssaken en kjærkommen anledning til å ydmyke erkerivalen SAP.

Utnevningen av tidligere SAP-sjef Leo Apotheker til toppsjef i HP lar Ellison samtidig slå til mot selskapet som sparket hans gode venn Mark Hurd. Uttalelser om at HP-sjefen var industrispion for SAP, og at det vil bli lagt fram bevis for dette under rettssaken, har fått kommentatorer i finanstjenesten MarketWatch til å spekulere om Ellison kan være i mental ubalanse etter sin skilsmisse i september, som gjorde slutt på fem års ekteskap med forfatteren Melanie Craft (en skilsmisse som det for øvrig ikke finnes spor etter ellers på nettet, selv om muligheten er gjenstand for livlige diskusjoner).

Ellisons innbitte innstilling bidrar til å forklare hvorfor rettssaken ventes å bli en fire uker lang sirkusforestilling, mens den i praksis kunne vært unngått gjennom et forlik i det stille.

Ifølge Dow Jones Newswires brukte partenes advokater fire timer på å intervjue 27 potensielle jurykandidater, og bli enige om åtte medlemmer. Rettssaken holdes i Oakland i California, og SAPs advokater var svært opptatt av å unngå kandidater som kunne tenkes å favorisere California-selskapet Oracle. SAP er, som kjent, tysk, mens synderen TomorrowNow holdt til i Texas.

En av kandidatene som slapp å gjøre sin borgerplikt, kom med følgende uttalelse da han ble utspurt av advokatene:

– Jeg har allerede gjort opp min mening om begge parter. De kaster bort min tid. Saken dreier seg utelukkende om penger og grådighet.

Ifølge Bloomberg har SAP lagt opp en taktikk for å få fram hvor griskt Oracle opptrer overfor sine kunder. Et eksempel er dette sitatet fra et internt notat som Oracle var nødt til å overlevere i forbindelse med saken. En ikke-navngitt leder i Oracle skriver:

– Drittsekkene [«the bastards»] kan bare drømme om at vi skal kutte vedlikeholdsavgiftene. Jeg har nettopp sagt til Toyota at det ikke kommer på tale å gi avslag på fakturaen. Ikke bare det, men vi krever at de kjøper mer av programvaren vår.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.