Henter IT-spesialister fra Island

Kelly-sjef Espen Abrahamsen har flere IT-oppdrag enn konsulenter.

Foreløpig har Espen Abrahamsen i Kelly IT Resources fått på plass 10 IT-spesialister fra Island.
Foreløpig har Espen Abrahamsen i Kelly IT Resources fått på plass 10 IT-spesialister fra Island.

Kelly-sjef Espen Abrahamsen har flere IT-oppdrag enn konsulenter.

Ironisk nok er det nettopp i krisetider, bemanningsselskaper vokser. Urolige tider gjør at bedrifter har kuttet kraftig ned på dyre IT-konsulentavtaler. Samtidig er etterspørselen etter gode og effektive IT-løsninger like stor.

Derfor er det nettopp vikarbyråer mange tyr seg til. Det er åpenbart en god butikk for både ElanIT, Xtra-personell, hodejegere og Kelly IT Resources har satset på å leie ut IT-eksperter til det profesjonelle markedet.

- Vi legger faktisk opp til en vekst på 40 prosent i år. Oppdragene vokser og ligger over det vi klarer å tilby av arbeidskraft, sier Espen Abrahamsen i Kelly IT Resources (KITR) til digi.no.

Kelly IT har spisset seg mot utleie av IT-spesialister med avansert kompetanse til å ta utvikleroppdrag, programmering og prosjektstyring.

Tanken bak er at det trengs en spesialist for å rekruttere en spesialist, derfor har alle som jobber der lang fartstid fra IT-bransjen selv.

Nå kan Island bli redningen for Kelly IT. Mens sagaøya opplever en dyp økonomisk krise med arbeidsledighet som stiger, kronekurs som har kollapset og voksende utenlandsgjeld, tilbyr Abrahamsen jobb til IT-spesialistene.

- Vi har inngått et samarbeid med et IT-konsulentselskap på Island som rekrutter IT-eksperter til oss, forteller Abrahamsen.

Allerede et titalls islandske IT-eksperter er på plass hos norske oppdragsgivere, og Abrahamansen håper på langt flere.

- Islendinger passer godt inn i norske forhold og har mye likt med oss både i kultur og språk. Vi kan gjerne doble og tredoble antallet her i Norge, sier han til digi.no.

Han forteller at flere av dem allerede har fått tilbud om fast jobb. De fleste islendinger gjør seg godt forstått i Norge ettersom det på de islandske skolene er obligatorisk med enten dansk, norsk eller svensk som andre språk.

Selv om IT-ledigheten har begynt å vokse igjen i Norge er det vanskelig å finne norske IT-spesialister. Dem som mister jobben har gjerne kompetanse på et lavere nivå som brukerstøtte og installasjon. Spesialistene er det like stort behov for, mener Abrahamsen.

På samme måte som norske IT-bedrifter kutter bruken av eksterne IT-konsulenter tør heller ikke norske IT-ansatte å bytte jobb. Finanskrisen og den generelle usikkerheten rundt fremtiden gjør at de fleste holder på det som er sikkert, i stedet for å hoppe inn i noe nytt og ukjent.

Dermed er det en stillstand i markedet. Kelly IT har rekruttert noen konsulenter fra Sverige etter at bilbransjen begynte å slite, men her er konkurransen stor.

- Vi kommer også til å tilby norske kunder fjerndrifting av sin IT-drift fra Island dersom det etterspørres. Vi har både IT-ressurser, maskinpark og lokaler som kan håndtere det, sier han.

Kelly IT rekrutter rundt 200 IT-eksperter i året, men behovet er langt større.

- Oppdragsmengden vokser og det er spennende oppgaver. IF skal blant annet bygge opp intern IT som våre eksperter skal gjennomføre, forteller Abrahamsen.

Island med sine drøye 300.000 innbyggere har lenge fryktet fraflytting. Dette kan nå bli en virkelighet for den vulkanske øya.

Til toppen