KARRIERE

Henter IT-vikarer direkte fra India

Madhukar Rohatgi i vikarbyrået Adecco rekrutterer indiske IT-eksperter til Norge.

9. nov. 2007 - 07:33

I kampen om de gode hodene blir IT-bedrifter og rekrutteringsselskaper tvunget til å tenke i nye baner.

Det har også bemanningsselskapet Adecco fått øynene opp for, og har nå laget et systematisk metodeverk for å rekruttere indiske IT-eksperter til Norge.

Madhukar Rohatgi er konsulent i Adecco, og drar fordeler av at han selv er indisk. Han har vært i Norge i 27 år. Nå vil han få flere av sine landsmenn til Norge ved å lokke med gode IT-jobber.

Rohatgi tror det i dag kan være rundt 200 indiske IT-eksperter i Norge. I Adecco jobber det i dag åtte indere for norske kunder. Bemanningsselskapet har lenge spesialisert seg på IT-og ingeniørnæringen, men satset på fullt på et profesjonelt rekrutteringsprogram fra 2002 til India.

For selv om IT-ekspertene først får jobb som «vikar», blir de godt betalt og får de samme rettigheter som fast ansatt med sykelønnsordninger og garantier.

– Det eneste vi forplikter er at de må være i jobb i minst ett år, sier Rohatgi til digi.no.

De som har studert IT kommer fra gode middelklassehjem i India, og har en stolthet og kompetanse på det de gjør Det er også det Adecco krever av sine kunder: Ett års utleie og deretter opsjon til å kunne overta som arbeidsgiver dersom den indiske ansatte ønsker å fortsette å bo i Norge.

I India utdannes 150 000 ingeniører innen tekniske fag hvert år, og realfag har høy status i India.

Rohatgi presiserer at Norge faktisk må selge inn verdien av det å bo i Norge.

– De som har studert IT kommer fra gode middelklassehjem, og har en stolthet og kompetanse på det de gjør. Vi må ikke glemme at disse kandidatene kan velge og vrake globalt. Og det er ikke selvsagt at de velger Norge, når tilbudene også kommer massivt fra USA, Storbritannia, Japan eller Australia, sier Rohatgi til digi.no.

Kulturelle utfordringer, vanskelig språk, kulde, ikke spesielt vennlige mennesker og annerledes mat kan være vanskelig å integrere, mener Rohatgi.

Adecco har likevel mye å velge mellom, og mener å ha et hundretalls søkere i basen. Utfordringen er å finne den riktige kandidaten som ikke bare er god på IT, men også er analytisk, strukturert og evner å tenke i prossesser etter nordisk tankegang.

Bemanningsselskapet har laget et eget metodeverk for å sile ut de riktige kandidatene. Selskapet tar med norske kunder ned til landet og gir anledning til at både arbeidstaker og arbeidsgiver kan bli kjent før de inngår kontrakt.

Adecco markedsfører Norge som et av de beste landene i verden med hensyn til livskvalitet og sosial trygghet, som er en viktig trigger for IT-eksperter fra lavkostland.

Bemanningsselskapet har tilsvarende erfaring fra byggeindustrien. Adecco har en egen skole i Polen, og tilbyr språkkurs til snekkere mot at de forplikter seg til å komme til norske entreprenørselskaper som har vært en stor suksess.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.