BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her bør du handle datautstyr

Skal du handle datakomponenter i Norge? Nettstedet Hardware-Norge har på nytt laget en omfattende undersøkelse om prisene på datakomponenter i stort antall norske nettbutikker.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. juli 1999 - 10:13

Fredag denne uken vil Hardware-Norge for andre gang publisere en sammenligning av prisene på et utvalg datakomponenter ved et stort antall norske dataforhandlere som har lagt ut prislisten sin på weben. digi.no har fått smugtitte litt i resultatene.

Hardware-Norges medarbeidere sjekket i perioden 19. til 20. juni prisene på følgende produkter ved 90 forskjellige nettbutikker:

  • Yamaha 4416 IDE intern CD-brenner
  • Voodoo3 3000 AGP 2D/3D skjermkort (bulk)
  • Ati Rage Fury 32 MB AGP skjermkort med TV-utgang
  • Intel Pentium III 500 MHz prosessor
  • Abit BX6-2 hovedkort
  • Hewlett Packard DeskJet 720C fargeblekkskriver
  • 128 MB PC100 SDRAM
  • IBM Deskstar 25 GP 25,0 GB IDE harddisk
  • Plextor 40X intern SCSI CD-ROM
  • Creative Soundblaster Live! Value lydkort

Dette er produkter Hardware-Norge anser som kvalitetsprodukter og som enhver forhandler med respekt for seg selv bør ha i sitt sortiment. Likevel var det kun fire forhandlere som hadde alle varene.

Hele 30 forhandlere måtte strykes helt fra undersøkelsen. Disse hadde ingen av produktene i sitt sortiment.

Det resterende forhandlerne ble delt inn i to grupper - de med fem eller flere av de nevnte produktene i sortimentet, og de som kunne tilby færre enn fem av produktene. 39 forhandlere hadde fem eller flere av produktene.

Hardware-Norge har i undersøkelsen laget en fiktiv forhandler hvor varene er prissatt til laveste prisen de er mulig å få kjøpt varen for hos forhandlerne som er blitt sjekket. Summen av prisene for disse produktene er så sammenlignet med summen av prisene på de produktene den enkelte forhandler tilbyr. Ved forhandlere som ikke tilbyr alle produktene, er kun de tilgjengelige varene tatt med i sammenligningen med den fiktive forhandlerens priser.

Som forrige gang, kommer Multicom best ut i prisundersøkelsen. Selv om forhandleren ikke er den rimeligste på noen av varene, kommer har den likevel den laveste totalsummen - kun 8,5 prosent høyere enn den fiktive forhandleren. Multicom tilbyr alle varene i undersøkelsen med unntak av fargeblekkskriveren fra Hewlett-Packard.

På de to neste plassene kommer henholdsvis Komplett Data og Pa. Soft-Supply. Komplett Data kunne også tilby ni av produktene, men prisen var 9,2 prosent høyere enn den fiktive forhandlere. Pa. Soft-Supply kunne tilby åtte av produktene til en pris som var 11,1 prosent høyere enn den fiktive forhandleren.

Dyrest av forhandlerne som kunne tilby fem eller flere av de utvalgte produktene, var Ridderstjerne Data. Ridderstjerne var hele 39 prosent dyrere enn den fiktive forretningen.

Sammenlignes det i denne undersøkelsen i hovedsak et kjøp av opptil ti samtidige komponenter. Men av tabellene som vil bli presentert vil det også mulig være å lese hvor de enkelte produktene er rimeligst eller dyrest. Dette viser også at forskjellen på prisene forhandlerne tar for de enkelte produktene er mye større enn resultatet av undersøkelsen kan tyde på.

Hvis vi sammenligner den laveste og den dyreste prisen på Pentium III-prosessoren, er prosessoren 95 prosent dyrere hos DataTeam Systems enn hos G. Larsen Data. Mens sistnevnte tar 4585 kroner for prosessoren, tar DataTeam Systems grisete 8973 kroner.

Du kan lese mer om alt dette når Hardware-Norge legger ut undersøkelsen på sitt nettsted fredag den 9. juli. Peker til nettstedet finner du nedenfor.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra