Her er alt du kan glede deg til i år

Her er alt du kan glede deg til i år

I løpet av året kommer en lang rekke nye typer produkter, som bærbar med dobbel skjerm.

VDSL: I løpet av året vil trolig en eller flere av ADSL-aktørene lansere neste arvtager og det er ikke snakk om noen liten oppgradering: Dagens toppfart er på 20 Mbit i sekundet, men Telenor har allerede lansert VDSL til sine kunder i Danmark. De får nå 50 Mbit i sekundet, noe som spiser opp mye av konkurransefortrinnet til fiber.

Turbo-3G (HDSPA): Netcom har åpnet et testnett for neste versjon av 3G, HSDPA, på noen få punkter i Oslo. I løpet av 2007 vil veldig mange av oss, enten gjennom Netcom eller Telenor, få smake hvordan ekte trådløst bredbånd smaker. 2-7 Mbit i sekundet lover Netcom. Les mer om VDSL her.

Joost: Gründerne bak gigantsuksessene Kazaa og Skype skal snart åpne sitt neste prosjekt for almenheten - og mye tyder allerede nå på at deres TV-system kan skape store bølger. Les mer om Joost her.

Windows Longhorn: Etter å ha lansert Vista for PCer i januar, lover Microsoft server-versjonen, Longhorn, lansert til høsten. Oppstyret er allerede i gang, for nå er den tredje og ganske stabile beta-versjonen nettopp lansert.

Vista-bærbare: De fleste har ikke tatt i bruk Vista enda, men det vil trolig skje i løpet av året. Samtidig vil du eller andre brukere rundt deg ta i bruk Vista-kompatible bærbare som har en ekstra liten skjerm på lokket, en teknikk Microsoft kaller SideShow. Skjermen vil vise de epost, spille musikk og annet mens hovedmaskinen sparer strøm.

I tillegg får bærbare snart de første eksterne skjermkortene, noe som gir en helt annen fleksibilitet. Les mer om SideShow og eksterne skjermkort.

Hybride harddisker: De aller første bærbare PCene uten en vanlig harddisk, men Flashminne-disk i stedet, har akkurat kommet i salg. Les mer om de nye harddiskene.

Prosessorer: Mange har nå fått maskiner med dobbeltkjerne-prosessorer og Intel har lansert en ekstrembrikke for PCer med fire kjerner, men de jobber ikke skikkelig sammen. Til sommeren kommer AMD med den første ekte firekjerne-prosessoren, som foreløpig heter "Barcelona". Intel kommer etter utpå høsten. Det er nå utfordringene med å skrive programvare som utnytter alle kjernen virkelig bretter seg ut. Les mer om dette problemet.

GPS i mobilen: Mange spår at GPS blir den neste store må-ha-funksjonen som blir smeltet inn i mobilene våre. Nokia og HTC har lansert de første dyre modellene og det kommer et ras gjennom året.

Full iTunes i Norge:Amerikanske kunder kan kjøpe ferske episoder av TV-serier over nett fra Apple og mange andre aktører. Vi kan jo håpe at dette også blir åpnet for kunder i Europa i løpet av året.

Nye plugger:Det dukker alltid opp nye plugger og 2007 blir ikke noe unntak: Nå kommer snart DisplayPort, en ny plugg og overføringsstandarden laget for å erstatte DVI og kanskje HDMI for å knytte sammen alle typer monitorer, TV-skjermer og projektorer til PC-er eller andre videokilder. Bak standarden står en rekke produsenter av skjermer, forbrukerelektronikk og IT-utstyr. Standarden støttes blant annet Philps, Dell, Lenovo, IBM, Samsung og LG. Her kan du lese mer.

3D på internett: 3D-teknikker blir mer vanlig på nettet og Second Life har fått en enorm oppmerksomhet. I løpet av året kommer det flere konkurrenter.

Apple iPhone: Apple avduket sin design-mobil i januar og til høsten kommer den i salg. Vi vil derfor se flere konkurrenter som kommer med lignende ideer.

Home Server: Microsoft skal lansere en ny standard for hjemmeserver og har fått med seg de store PC-produsentene. Serveren skal dele ut lyd, bilder, video og dokumenter til alle enheter i et hjem, enten det er PCer eller stereoanlegg. Her er en gjennomgang av systemet som kommer i salg til høsten.

Til toppen