BEDRIFTSTEKNOLOGI

Her er Apple-gründerens nye prosjekt

- Det vil revolusjonere datalagring, sier Steve Wozniak.

Steve Wozniak omtales som hjernen bak Apple, og krediteres som oppfinneren av Apple I og II. Sistnevnte regnes som den første populære personlige datamaskinen.
Steve Wozniak omtales som hjernen bak Apple, og krediteres som oppfinneren av Apple I og II. Sistnevnte regnes som den første populære personlige datamaskinen. Bilde: Marius Jørgenrud
5. nov. 2009 - 17:45

FOLKETEATRET (Digi.no): Steve Wozniak er en av IT-bransjens største kjendiser. Han er sammen med Steve Jobs en av grunnleggerne av Apple.

På midten av 70-tallet dannet de Apple på gutterommet til Jobs. Virksomheten vokste snart ut til foreldenes garasje og videre det til vi kjenner i dag – en av verdens største produsenter av datamaskiner og forbrukerelektronikk.

Wozniak trakk seg imidlertid tilbake fra Apple på 80-tallet. I dag regner han seg som en slags ambassadør for selskapet. Han mottar også en symbolsk sum i lønn.

Onsdag holdt IT-legenden sitt første foredrag i Norge, på HSH-konferansen i den gamle operaen i Oslo.

I nær en time pratet han om fortiden, nåtid og fremtidens teknologi, men det var først etter fordraget at han pratet om noe virkelig nytt.

Bak scenen fortalte IT-legenden om hva han driver med nå, til utvalgt presse og andre som hadde lurt seg inn.

I februar 2009 lot han seg friste til å jobbe for et nytt selskap, kalt Fusion IO.

Det er oppsiktsvekkende av serieentreprenøren, som ikke siden 1971 har jobbet for noen uten å starte virksomheten selv.

- Fusion IO revolusjonerer datalagring. Vi bygger kort med Flash-minnebrikker med svært høy båndbredde for servere, forklarer Woz til digi.no.

Kortene han snakker om benytter PCIe-grensesnitt og plasseres rett i maskinen. Dermed unngår man flaskehalser som andre lagringsmedier har.

- Hvert kort har en båndbredde på over 1 gigabyte i sekundet. Opptil ti slike kort kan plasseres i en Hewlett-Packard-server og da får man ti ganger hastigheten, sier Wozniak.

Les mer om ytelsen til produktene deres på selskapets nettsider.

Han forteller at det er noe med renheten til produktet som tiltaler han. Som elektroingeniør vet han å sette pris på at det er elektroner som flytter informasjonen, helt uten mekaniske deler.

Men han innrømmer at han ikke selv har hatt noe med utviklingen av teknologien å gjøre.

- Min jobb i selskapet er som sjefsforsker (chief scientist) og veileder. Jeg deltar med å se på minneteknologi på atom- eller silisiumnivå.

Flashbasert lagring er også kjent fra SSD-enheter, eller Solid State Disks.

- Vi konkurrerer direkte med SSD mer enn noe annet. Og vi slår dem på alle måter, sier Wozniak.

Han opplyser at standardkortet deres allerede benyttes av 1200 kunder, inkludert store nettsteder som MySpace og Facebook.

- Fusion IO er ledere i markedet akkurat som Apple var. Vår teknologi er den beste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Wozniak er kjent for å elske duppeditter, og viser stolt frem klokken sin, en Nixie med neon-rør. I lommene har han to stykk iPhone, så han både kan prate og leke seg med apps samtidig. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
Wozniak er kjent for å elske duppeditter, og viser stolt frem klokken sin, en Nixie med neon-rør. I lommene har han to stykk iPhone, så han både kan prate og leke seg med apps samtidig. Bilde: Marius Jørgenrud

Hacket egen Segway
- Skriver du programvare selv lenger?, spurte vi IT-legenden.

- Nei, jeg gjør ikke det, men jeg kunne gjort det. Sist jeg skrev et program var for to år siden da jeg lagde mine egne fartkoder til Segway.

Tekno-rulatoren Segway er en av Wozniaks store lidenskaper. Blant annet spiller han polo på denne doningen, og han har hacket den.
Tekno-rulatoren Segway er en av Wozniaks store lidenskaper. Blant annet spiller han polo på denne doningen, og han har hacket den.

Segway er en stor del av livet hans, forklarer han, og han slår til med en liten spøk da vi lurer på hvor rask den ble etter hackingen.

- 108 miles an hour (omtrent 170 kilometer i timen, journ.anm.).

Men han er raskt med å legge til at den farten oppnår den bare på lasteplanet i bilen hans.

Liker åpen kildekode

Når samtalen beveger seg inn på Apples notoriske forhold til proprietære formater forteller hackeren at han foretrekker åpenhet.

- Jeg er for åpenhet og åpen kildekode. Er du smart kan du modifisere produkter, enten for gøy eller for å lage noe nytt. Det tror jeg på, men det gjør ikke Apple.

Lenger går han ikke, han er tross alt ambassadør. Når vi prøver å fiske ut opplysninger om kommende produkter fra selskapet (kommer det en iTablet?) blir han også stille.

- Jeg er svært lojal ovenfor Apple, sier Woz.

- Fusion IO er markedsledende, akkurat som Apple var i starten, sier Woz om sitt nye prosjekt. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
- Fusion IO er markedsledende, akkurat som Apple var i starten, sier Woz om sitt nye prosjekt. Bilde: Marius Jørgenrud

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.