FORBRUKERTEKNOLOGI

Her er Apples første CPU

Slik er prosessoren i nye iPad.

28. jan. 2010 - 10:22

Steve Jobs introduserte mer enn bare iPad, da han i går endelig avduket den på forhånd svært omtalte nettfjøla.

For Apple var det ikke nok å designe produktet og utvikle den tilhørende programvaren. På innsiden av produktet finner vi selskapets første prosessor.

Prosessoren er døpt Apple A4, og er den første frukten etter oppkjøpet av brikkedesignselskapet PA Semi for snart to år siden.

A4 er en såkalt system-on-chip (SOC) som er klokket til 1 gigahertz. En SOC inneholder typisk flere funksjoner i samme stykke silisium. Hjertet i iPad er således mer enn bare en CPU.

Hovedprosessoren skal være en svært raskt ARM-prosessor. Flere antar at det dreier seg om Cortex-A9 MPCore.

ARM har flere hundre lisenspartnere. Apple nevnes ikke på listen over selskaper som lisensierer ARM-arkitekturen, men i et ferskt intervju med TechEye bekrefter langt på vei ARM-direktør Bob Morris at Apple er en hemmelig kunde av dem.

Jobs fortalte i går at A4 inneholder en grafikkprosessor (GPU), samt I/O- og minnekontroller. Han kom ikke med noen nærmere detaljer rundt spesifikasjonene.

Mye er derfor ennå uklart rundt A4, men flere kilder inkludert Wikipedia hevder at GPU-en er en PowerVR SGX fra Imagination Technologies.

PA Semi var kjent for å lage svært energieffektive prosessorer, og kunnskapen har utvilsomt kommet til nytte i Apple A4.

- Brikken er så energieffektiv at den gjør det mulig å kjøre iPad i opptil 10 timer før batteriet må lades, oppgir Apple på produktsidene for iPad.

Apple A4 minner til forveksling planene til Intel med deres kommende Atom-prosessor, kjent under kodenavnet «Moorestown», også det en SOC med integrert 3D-aksellerasjon.

Moorestown ble demonstrert første gang under CES-messen tidligere denne måneden, og er ventet lansert i første halvår 2010.

Intels Atom og ARM er hovedkonkurrenter i segmentet smartmobiler og netbooks.

Kilder:
TechEye
Wikipedia
Wall Street Journal
Cnet
Tom's Hardware

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.