KOMMENTAR: Her er årets største IT-tabber

Her er årets største IT-tabber

En lang rekke selskaper dummet seg ut i 2006: HP og Microsoft er noen, men verst gikk det for Sony og Siemens.

2006 ble et rakett-år preget av børsoppgang, vekst og gode tider - for de fleste. Noen selskaper ønsker seg nok en "undo"-funksjon når det gjelder 2006.

Her er årets tabber:

Opsjonsskanalen: De største pengemessige tabbene var det en nordmann som avslørte. En rekke ledere i IT-bransjen, blant annet i Apple, Broadcom og McAfee har trikset med start-datoen på sine opsjoner og fått ut langt større opsjonsgevinster enn de skulle ha hatt.

HPs spionsak: I jakten på en lekkasje i styret, begikk innleide folk og HP-ansatte flere stygge overtramp, blant annet ved å hente ut ringelogger til ansatte og journalister.

Microsoft fikk et stort og et mer langsiktig problem i 2006:

Utsettelsen av Vista: Nye utsettelser forsinket lanseringen av Vista slik at bare engelsk versjon av bedrifts-utgavene kom før det viktige julesalget.

Verre er det kanskje at den store Live-offensiven til Microsoft ser ut til å ha kjørt seg fast. Live Messenger har ikke presset ut Skype og Live-tjenestene. For eksempel har søk-tjenesten til Microsoft tapt, ikke vunnet brukere fra Google.

Sony er nok det selskapet som er minst stolt av 2006. På slutten av 2005 ble det avslørt at selskapet hadde lagt inn et root-kit på flere av CDer som infiserte PCer de ble spilt på og åpnet maskinene for hackere.

Så kom batteriskandalen i høst. Første under press medgikk Sony problemer og endelig gikk selskapet med på historiens største tilbakekalling av batterier. Å bytte nesten 10 millioner batterier ble svært dyrt for selskapet.

I tillegg til disse to måtte Sony utsette lanseringen av Playstation 3 så de bare så vidt rakk julesalget i Japan og USA og da med et begrenset antall maskiner. I Europa kommer ikke maskinen i salg før til våren.

Siemens-skandalene: Siemens fikk et bratt år i år.

Her i Norge etterforskes selskapet fremdeles for korrupsjon og har måttet betale tilbake 75 millioner kroner som de hadde tillurt seg fra sin største kunde, Forsvaret. Istedenfor å rydde opp internt, valgte de å kjøre hardt mot varsleren Per-Yngve Monsen. Så sent som i august i år truet de ham med rettsak etter at han hadde latt seg intervjue om saken. Og nå etterforsker Forsvaret nye korrupsjonsmistanker.

Ogås moderselskapet er rammet av samme problem. Siemens er under etterforskning i en rekke land for korrupsjon og milliardutbetalinger i bestikkelser.

I tillegg måtte Siemens dumpe sin mobiltelefon-divisjon til taiwanske Benq som raskt la ned hele virksomheten.

Dell snublet: 2006 ble året Dells uslåelighet ble motbevist. Selskapets uavbrutte vekst siden oppstarten ble plutselig punktert, blant annet på grunn av support-problemer og vanskeligheter med å selge direkte i mindre rike land. Samtidig fikk erkerivalen HP rettet opp kursen.

Utsettelsen av MinSide: MinSide-portalen ble lansert på forrige fredag, men skulle egentlig vært lansert for et år siden og hvertfall i februar/mars. Tabben var å satse bankene og deres evne og vilje til å få delt ut BankID til alle norske innbyggere.

Nordisk mobiltelefoni/Ice: Nordisk Mobiltelefoni gjennomførte en massiv markedskampanje for sitt nye 3G-nett og lovet 2Mbit over de store norske byene. Men nettet var langt fra ferdig og tester gav bare rundt en fjerdedel av farten.

Til toppen