Her er de beste mobil-programmene

Du kan installere mye smart på mobilen din og det meste er gratis. Her er åtte av de beste:

Her er de beste mobil-programmene

Du kan installere mye smart på mobilen din og det meste er gratis. Her er åtte av de beste:

De fleste tenker nok på ringetoner, logoer og spill når det blir snakk om å installere ekstra programvare på mobilen. Men det dukker opp stadig flere ordentlig nyttige ekstra-programmer du kan installere på din mobil, både hvis du har Sony Ericsson og Nokia-baserte Symbian-mobiler eller kan bruke Java-programmer.

digi.no har samlet en liste over de åtte beste gratis-programmene og noen betaltjenester:

Britiske Map24 deler ut et gratis kartsystem for mobiler basert på både Windows og Symbian. Når du har installert systemet, ser mobilen din ut som en GPS-enhet - selv om du ikke har GPS. Systemet er svært imponerende. Du kan søke på adresser over hele Europa eller Norge og få et kart som zoomer seg inn. Du kan så oppgi hvor du er og hvor du skal, så får du tegnet opp ruten. Sammen med kartet får du informasjon om hvert punkt hvor du må endre retning - med gatenavn. Systemet og programvaren er gratis - du betaler bare for dataoverføring. Her finner du Map24 (velg Map24 Mobile i venstre marg.).

Opera Mini er en av verdens mest brukte Java-applikasjoner for mobiltelefoner. Dette er en utgave av Opera Softwares nettleser som sammen med servere hos selskapet tilpasser vanlige websider for visning på mobiltelefonen. Kan installeres på en lang rekke ulike modeller. Opera Mini er tilgjengelig her.

Agile Messenger er en lynmeldingsklient som støttes av mange mobiler. Den finnes til de fleste moderne mobiltelefoner, men har best støtte for mobiler fra Nokia og Sony Ericsson, i tillegg til modeller med Windows-basert operativsystem. Klienten støtter lynmeldingstjenestene AIM, Yahoo!, MSN, ICQ, GoogleTalk og XMPP. Programmet kan lastes ned fra denne siden.

Norske Autozeek selger et system for å spore en mobil. Du kan enten legge inn en mobil i for eksempel bilen din og spore den på Autozeeks kartside eller sette opp en trygghetsmobil. Installerer du Autozeeks programvare, blir 5-tasten en alarmknapp. Systemet, beregnet på eldre og de som jobber alene i farlige yrker, sender et en SMS-varsling til familie og kollegaer dersom en nødsituasjon skulle oppstå. Har kan du lese mer og kjøpe tilgang på systemet.

Y-Browser er et filhåndteringsverktøy for Symbian-baserte mobiler med Series 60-grensesnitt. Tilbyr vanlig funksjonalitet som kopier, klikk og lim, samt mulighet for å opprette og slette mapper. Y-Browser kan lastes ned herfra.

Opplysningen 1881 lar deg laste ned et gratis klient for å gjøre nummer og personsøk på mobilen din selv. Klienten er gratis i 14 dager og så koster bruken 1 krone per dag. Her kan du laste ned søkeklienten.

Skype er en IP-telefoni- og lynmeldingsklient som antagelig ikke trenger nærmere beskrivelse. Den er tilgjengelig mobiler med Windows-basert operativsystem på denne siden.

MidpSSH er en SSH- og telnet-klient for mobiler med Java-støtte (MIDP 1.0 og 2.0). Lar brukeren logge seg på servere via en åpen eller kryptert forbindelse. Klienten er tilgjengelig for nedlasting her.

Det er ikke alltid spillene som følger med mobilen faller i smak. Kanskje en sprek utgave av klassiske Tetris er å foretrekke. S-Tris 2 er tilgjengelig her for Symbian- og Windows-mobiler.

Kom gjerne med dine egne anbefalinger i debatten.

Til toppen